ŠTO KAŽE NASA

Postoji li u Sunčevom sustavu deveti planet veći od Jupitera?

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 25.07.2013 15:22
  • Objavljeno 25.07.2013 u 11:36
Nibiru zvijezda V838 Mon koja je navodni dokaz postojanja Nibiru

Nibiru zvijezda V838 Mon koja je navodni dokaz postojanja Nibiru

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia

U medijima se svako toliko obnavlja priča o hipotetskom planetu Tihe, plinovitom divu četiri puta masivnijem od Jupitera i 500 puta udaljenijem od Neptuna, čije su moguće postojanje prvi 1999. godine najavili astrofizičari John Matese, Patrick Whitman i Daniel Whitmire s University of Louisiana u Lafayetteu

Njihova hipoteza temelji se na navodnim podacima o točkama iz kojih stižu kometi s dugim periodima, kojima za putovanje po orbiti oko Sunca trebaju tisuće ili čak milijuni godina. Naime, ako postoji Tihe bi se trebala nalaziti u udaljenom dijelu Sunčevog sustava u tzv. Oortovom oblaku koji se sastoji od milijardi kometa. Budući da su kometi razasuti u sferičnom pojasu koji se proteže desecima tisuća astronomskih jedinica (1 AU je udaljenost od Zemlje do Sunca), bilo bi za očekivati da u unutrašnji dio Sunčevog sustava stižu iz najrazličitijih, nasumičnih točaka. Međutim, Matese i Whitmire tvrde da su orbite kometa okupljene u određeni pojas što ukazuje na mogućnost da na njih svojom gravitacijom utječe neki nevidljivi svijet koji bi mogao biti veći od Jupitera, možda čak smeđi patuljak smješten u vanjskom dijelu Oortova oblaka.

Brojni poklonici ideje o misterioznom devetom planetu Tihe, Nibiru, Nemesis, Hercolubus ili Planetu X, kako ga već tko voli zvati (iako to nisu sve nazivi za isto hipotetsko tijelo), uvjereni su da takav svijet postoji; neki čak smatraju da NASA i astronomi drugih agencija i institucija skrivaju podatke koji to potvrđuju.

No što o tome kažu stručnjaci i činjenice? Neki astronomi već su izrazili sumnju u postojanje Tihe. Matese i Whitmire nedavno su sami revidirali informacije o kretanju kometa i objavili da bi podaci koji će potvrditi ili opovrgnuti postojanje tajanstvenog svijeta trebali već biti u bazi podataka što ih je prikupio NASA-in svemirski teleskop Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE).

Prema NASA-inim stručnjacima analiza podataka WISE-a, potrebna za eventualne konačne zaključke o Tihe, trebala bi biti dovršena krajem 2013. Budući da je WISE snimao cijelo nebo u dva navrata u razmaku od šest mjeseci, kretanje velikog tijela poput Tihe trebalo bi se vidjeti na snimkama.

Na pitanje zašto hipotetski planet nije već ranije otkriven, NASA-ini astronomi odgovaraju da bi on mogao biti previše hladan i blijed da bi se otkrio teleskopima koji tragaju u vidljivom dijelu spektra. Vrlo osjetljivi infracrveni teleskopi mogli bi ga pronaći, ali samo ako se okrenu u pravom smjeru. WISE je prvi vrlo osjetljiv infracrveni teleskop koji je snimao nebo u svim smjerovima.

Stručnjaci ipak ističu da najnovija istraživanja ne podržavaju ideju da u solarnom sustavu postoji neko tijelo koje se kreće po eliptičnoj putanji te pokreće kiše kometa koje svakih 26 milijuna godina izazivaju velika izumiranja na Zemlji. Ako uopće postoji, Tihe se vjerojatno kreće po kružnoj orbiti. Za cijeli krug mu treba nekoliko milijuna godina, a na Zemlji ne izaziva nikakve katastrofe. To je razlog zašto su astronomi promijenili njegovo ime – u početku se zvao Nemesis po grčkoj božici pravde i osvete, a kasnije je dobio ime po njezinoj benevolentnijoj sestri, božici sreće Tihe.

Prema nekim stručnjacima Tihe bi mogla biti malena zvijezda ili veliki planet, uglavnom sastavljen od vodika i helija, koji je izbačen iz nekog drugog sustava da bi ga naše Sunce zarobilo svojom gravitacijom. Stoga je upitno hoće li ikada dobiti status planeta, čak i ako postoji.

Dakle, za neke jasnije odgovore trebamo se strpjeti još barem nekoliko mjeseci.


Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!