VAŠA PORUKA U SVEMIRU

Pošaljite fotku od 19. srpnja, možda ode vanzemaljcima!

14.08.2013 u 13:51

Bionic
Reading

Vjerojatno znate za legendarnu univerzalnu poruku čovječanstva tzv. zlatnu ploču koju je NASA-ina letjelica Voyager 1977. ponijela sa sobom na svoje međuzvjezdano putovanje

Na njoj su snimljeni zapisi brojnih slika i zvukova koji predstavljaju raznovrsne kulture i život na Zemlji, a namijenjeni su vanzemaljskim inteligentnim stvorenjima ili ljudima iz budućnosti koji bi je mogli naći (slika gore).

Ako ste 19. srpnja snimili nešto posebno ili osobito zanimljivo, postoji mogućnost da vaše djelo krene na slično putovanje, samo u tehnološki nešto suvremenijoj formi. Pronađite fotografiju i pošaljite je u NASA-u, a svemirska agencija će odraditi ostalo.

Pitate se zašto baš 19. srpnja? Američka planetarna znanstvenica Carolyn Porco, voditeljica snimanja Saturna na misiji Cassini u NASA-i, u srpnju je organizirala projekt nazvan 'The Day The Earth Smiled'. Točno 19. srpnja letjelica Cassini snimila je Zemlju iz udaljene orbite Saturna, a sudionici projekta trebali su u isto vrijeme fotografirati neke događaje na Zemlji.

No nitko od njih nije ni sanjao da će dobiti priliku da mu fotografija bude uključena u međuzvjezdanu poruku koja će se kodirati i preko najmoćnijeg radioteleskopa na svijetu Areciboa u Portoriku razaslati elektromagnetskim valovima po Mliječnoj stazi.

Dakle, ako imate neke zanimljive snimke od tog datuma, možete ih poslati na natjecanje nazvano Poruka Mliječnoj stazi koje možete naći na ovom linku. U skladu s pravilima ubacite svoju fotografiju koja bi mogla postati dio važne i vrijedne stvari.

'Želim vam puno sreće i neka igre počnu', poručila je prilikom otvaranja natjecanja Porco koja je prošle godine dala ekskluzivan intervju za tportal (pogledajte u vezanim vijestima dolje).