opet prevara

WhatsAppom hara novi virus, nikako nemojte instalirati 'novu verziju'

07.01.2019 u 06:22

Bionic
Reading

WhatsApp Gold ne postoji, postoji samo jedna verzija WhatsAppa i to upravo ona koju svi koristimo

Popularnim servisom za chat hara nova vrsta prevare, prenose RTL Vijesti.

Kako piše Mirror, sadržaj poruke koju biste mogli primiti tvrdi da postoji videozapis koji se zove Martinelli te da će vam hakirati mobitel ako ga otvorite. Također, u poruci se navodi i da će vam se nakon otvaranja tog videozapisa pokvariti vaš pametni telefon te kako neće biti šanse za njegov popravak.

No, prava opasnost leži u savjetu da ažurirate svoju verziju WhatsAppa u verziju nazvanu WhatsApp Gold, a tu se zapravo nalaze pravi virusi.

WhatsApp Gold, kako se navodi, nudi najnovije značajke poput mogućnosti snimanja videochata, slanja 100 fotografija istodobno i brisanja poruka nakon što ih pošaljete. Prava istina je da verzija WhatsApp Gold ne postoji, postoji samo jedna verzija WhatsAppa i to upravo ona kakvu svi koristimo.

Podsjetimo, u WhatsAppu tvrde kako su poruke koje šaljete i primate enkriptirane, što znači kako su pretvorene u kod koji - u idealnoj situaciji - možete dešifrirati samo vi i osobe kojima šaljete poruku, odnosno primate ju od njih. U praksi bi to trebalo značajno otežati posao hakerima, lopovima i drugima koji žele prčkati po vašim privatnim stvarima.

Mobiteli 2019. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nokia

U WhatsAppu također predlažu izbjegavanje korištenja nezaštićenih Wi-Fi i drugih mreža za slanje poruka. To je važno jer se veliki broj hakiranja i presretanja odvija upravo putem takvih mreža, kao i pomoću aplikacija trećih strana.

WhatsApp ne nudi apsolutno jamstvo kako do upada i presretanja neće doći. Ali, obećali su kako će vas obavijestiti ukoliko se to dogodi.