TEHNO SAVJETI

Ponestaje vam prostora na Androidu? Evo kako proširiti memoriju

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 11.10.2017 08:05
  • Objavljeno 11.10.2017 u 08:00
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nemali broj pametnih telefona s Googleovim operativnim sustavom, pogotovo onih jeftinijih, dolazi s razmjerno malo ugrađene memorije. Srećom, moguće ju je proširiti

Ako vaš smartfon pogoni izdanje Android 6.0 Marshmallow ili novije, njegovu memoriju možete proširiti začas. No, pritom bi se mogli susresti s nekoliko problema. 

Za početak, sama kupovina kartice microSD može dovesti do glavobolje. Različiti certifikati i standardi mogu biti zbunjujući. 

Drugo, te je kartice potrebno konfigurirati. Ako ih samo gurnete u mobitel, moguće je kako nećete moći prebaciti sve svoje datoteke na njih. Ponekad ćete pri prvom korištenju morati ručno prebacivati aplikacije i datoteke.

Treće, ne možete koristiti kartice microSD u računalu i pametnom telefonu. Izdanja Android 6.0 i Marhmallow i novija priječe prebacivanja kartica između računala i njihovog korištenja kao vanjske pohrane (osim ako ne znate odgovarajući trik).

Četvrto, izrada sigurnosnih kopija (backup) na Androidu 6.0 i novijima je poprilična gnjavaža za koju ne postoji lako rješenje. To znači kako nema dobrih opcija za prijelaz s kartice manjeg kapaciteta na onu većeg. 

Smartphone (ilustracija)

Smartphone (ilustracija)

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

1) Kako odabrati karticu microSD?

Trebate obratiti pozornost na dvije stvari: koliki kapacitet kartice vaš smartfon podržava i koja je najbrža kartica koju možete nabaviti. Kartice microSD dolaze u tri kategorije kapaciteta. Dvije od njih još uvijek se koristi na uređajima s Androidom: Secure Digital High Capacity (SDHC) i Secure Digital eXtended Capacity (SDXC). 

SDHC pokriva kartice kapaciteta ispod 32 GB, SDXC kartice između 64 i 128 GB. Općenito govoreći, pametni telefoni stariji od pet godina koristit će vjerojatno SDHC, a noviji SDXC.

Pri odabiru veličine bit ćete, naravno, ograničeni podrškom koju vaš smartfon pruža. No, uzmite u obzir i svoje potrebe pa - ako je to izvedivo - nabavite karticu koja nudi dva puta ili bar 75 posto više prostora no što mislite da u ovom trenutku trebate. 

Zašto? Zato što punije kartice obično sporije rade nego praznije, pa će vam usporavati rad mobitela kad se zapune. Želite taj trenutak odgoditi što je više moguće. 

Class 10 vs. UHS-I: What's the Difference?

Izvor: Društvene mreže / Autor: Delkin Devices

Što se brzine tiče, dva su certifikata relevantna za Androide: UHS-I i Class 10. Oba nude podjednako dobru izvedbu. 

Ako planirate stavljati aplikacije na karticu potražite ocjenu nazvanu klasa izvedbe aplikacije (app performance class). Prepoznat ćete ju po slovu A i pratećem broju. Standard je još razmjerno nov, pa ćete tek na šačici SanDiskovih kartica microSD naći oznaku A1. 

Kakvu vrstu kartice microSD nabaviti?

Odgovor na pitanje kakvu vrstu kartice microSD trebate nabaviti ovisi o vrsti podataka koje ćete koristiti. Ako je riječ o glazbi i video zapisima, one s oznakom Class 10 ili UHS-I bi trebale biti sasvim dovoljne.

2) Formatirajte i konfigurirajte vašu karticu microSD

Za uređaje s izdanjem Androida starijim od 6.0 Marshmallow sustav će obaviti sve što je potrebno, pa se ne morate brinuti. No, Androdi 6.0 i noviji dolazi s posebnom integracijom kartice kako bi olakšao prebacivanje aplikacija i podataka. 

Formatiranje kartice microSD

Kartice microSD morate formatirati kako bi ih mogli koristiti. Srećom, vaš bi Android trebao ponuditi da to obavi za vas automatski čim ju stavite u smartfon. 

No, neće i automatski prebaciti aplikacije na karticu. Kako bi ju učinili primarnim prostorom za pohranu aplikacija, otvorite Settings, pa Storage. Potom odaberite svoju internu karticu SD kao početni disk za pisanje (Default write disk).

Ukoliko je kartica neformatirana, trebat ćete to obaviti ručno. Prvo, u izborniku za postavke za Storage odaberite svoju vanjsku karticu tako što ćete kucnuti po odgovarajućoj opciji. Kad ju odaberete, kucnite po tri točkice u gornjem desnom kutu zaslona pa iz izbornika odaberite Format as internal.

Na raspolaganju vam je i opcija Migrate data from your internal storage to the microSD card. Odaberete li ju, operativni sustav počet će kopirati aplikacije iz ugrađene memorije na vašu karticu. Pritom neće biti kopirane sistemske aplikacije, kao i aplikacije s administratorskim ovlastima. 

3) Particionirajte svoju karticu microSD

Karticu microSD moguće je particionirati (razdvojiti) na unutarnju i vanjsku pohranu. Napravite li to riješit ćete problem nemogućnosti prebacivanja podataka (primjerice medijskih datoteka) na karticu i s nje.

Ovaj postupak ujedno Androidu omogućava enkripciju osjetljivih dijelova kartice, piše Make Use Of.

  • +5
  • +2

Ovo je 10 najboljih značajki današnjih pametnih telefona

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi