TEHNO SAVJETI

Kako izabrati savršenu košuljicu za vaš novi smartfon?

29.09.2017 u 13:54

Bionic
Reading

Situacija je vrlo jednostavna: kupili ste smartfon za kojeg ste iskeširali od tisuću do sedam tisuća kuna. Što vas zapravo spriječava da mu osigurate dulji život kupnjom košuljice koja ga štiti od svakodnevnih nezgoda?

Okvirna ideja oko kupnje smartfona vrijednijeg od prosječne hrvatske mjesečne plaće je čuvati ga. Nitko, ali baš nitko ne želi ogrebotine na svojem novom Samsungu ili Appleu, a ključ dugotrajnosti uređaja su još jednom - kvalitetne zaštitne košuljice. Mnogi će tvrditi da užitak u uređaju nije potpun ako korisnik ne osjeti njegovo kućište ili formu i iskreno - u pravu su.

Jedina stvar koja nas spriječava da bezbrižno šećemo okolo sa neoklopljenim iPhoneom 7 Plus je vizija tog istog iPhonea kako pada niz stepenište i raspada se u sto komadića. Tim rečeno, ako se slažete s našim pristupom prema zaštiti uređaja, bio bi red da vam pomognemo pri izboru najbolje zaštite za vašeg novog digitalnog ljubimca. 

Gdje kupovati?

Kada razgovaramo o uređajima i zaštitnim košuljicama, uvijek instiktivno krećemo od ponude proizvođača samog uređaja. Ovo je, bez okolišanja, jedan od najneisplatljivijih pristupa. Proizvođači smartfona vrlo često svoje košuljice naplaćuju kao suho zlato i što je najgore - nerijetko te iste košuljice ništa ne valjaju. Ako želite konkretno zaštititi uređaj, primite se interneta i potražite jednu od brojnih alternativa.

Apsolutno najbolja mjesta za pretragu definitivno su online tržnice poput Amazona i eBayja, no vrijedi pogledati i drugdje. Neko načelno pravilo je, dodušte, to da čim se krećete dalje od izvorne sranice nekog od brojnih proizvođača, to je veća šansa da ćete kupiti lošu kopiju košuljice. Ovo pravilo pogotovo vrijedi za divljine poput eBayja. Također vrijedi naglasiti na neki proizvođači nude doživotno jamstvo na košuljice, no vodite računa da ćete ju dobiti samo ako kupujete u službenom dućanu, odnosno da ju nabavite po punoj cijeni.

Informirajte se

Nakon što ste pronašli košuljicu snova, pročitajte što više o njoj. Pretražite web za recenzijama, cijenama i dostupnosti. Čak i ako ne nađete test košuljice za vaš konkretni uređaj, recenzije onih od istog proizvođača dat će vam načelnu ideju o njezinoj kvaliteti.

Također bacite pogled na košuljicu i vodite računa da ima otvore na bitnim mjestima (punjač, slušalice itd.). Iznenadili biste se koliko košuljica ima pogrešno konstruirane isječke koji ih čine polukorisnima ili potpuno beskorisnima. Ukratko - provjerite dobro kako zaštita izgleda prije nego što se za nju odlučite.

  • +3
Ne sviđa vam se novi iPhone? Ovo su najbolje alternative! Izvor: Promo fotografije / Autor: Huawei

Zapitajte se što vam točno treba

Kada kupujete košuljicu, bacite pogled na značajke i izaberite koje vam trebaju. Primjera radi, ako kupujete zaštitu za tablet, htjet ćete kupiti onu sa ugrađenim stalkom. Isto pravilo vrijedi i za košuljice za smartfon. Treba li vam ona preklopna u koju ćete uvaliti kreditne kartice i isprave? Ili preferirate onu s dodatnom baterijom? Sve ove značajke doprinose konačnoj cijeni zaštite, no u konačnici - važno je izabrati onu koja odgovara vašim navikama.

Ako ste, primjerice, šlampavac čiji svaki telefon svako malo završi na pločicama, u WC školjci ili pod mlazom vode, vrijeme je da razmislite o otpornijim kućištima. Ako obožavate estetiku vašeg tankog telefona i ne želite ju uništiti ogromnim oklopom, razmislite o super-tankim košuljicama koje štite od manjih ogrebotina ali ne remete formu uređaja. U drugu ruku, ako vam je važna estetika i funkcionalnost, postoji velik broj proizvođača koji nude složena riješenja koja za prihvatljivu cijenu nude hibridna kućišta koja stoje na sredini puta između solidne zaštite i oku ugodne forme.

Estetika ili zaštita?

Bez da dalje kompliciramo temu, recimo samo da najtvrđi oklopi koji nerijetko prekrivaju sve uključujući i ekran uređaja nerijetko otežavaju korištenje uređaja. Opet, ako većinu dana provodite na mjestu gdje vaš uređaj zbilja može pasti nekoliko metara i završiti na tvrdom pločniku, ekstremna zaštita nije nimalo loša ideja.

Ako ste u drugu ruku ekstremno oprezni, bez problema možete pribjeći elegantnijim košuljicama. Ako pitate nas, najbolje su one koje daju solidnu dozu zaštite bez da previše ugroze izgled izvornog uređaja. Njihova cijena kreće se od 150 kuna pa na više, no realno - jednom kada vaš uređaj uspije spasiti od slomljenog ekrana, bit će vam drago što ste napravili tu presudnu investiciju.

  • +10
iPhone X i iPhone 8 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia