TEHNO SAVJETI

Jeste li znali da vaš smartfon može i ovo?

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 01.10.2017 21:32
  • Objavljeno 01.10.2017 u 21:32
Smartphone (ilustracija)

Smartphone (ilustracija)

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Uz mobitele se budimo i idemo spavati, koristimo ih na poslu i kod kuće. Međutim, uz sve ove godine korištenja, malo tko da zna pokoji trik kojim može dodatno olakšati svakodnevicu

Brže punjenje

Za brže punjenje mobitela nije potreban tek dobar adapter - već i to da uređaj ne troši previše energije u radu. Kako bi osigurali nešto brže punjenje uređaja, probajte ga staviti u Airplane Mode. Dok ćete tako izgubiti mrežnu povezivost, uređaj neće trošiti resurse za vrijeme punjenja te će se tako brže napuniti kada vam je potreban koji postotak napunjenosti više u manje vremena. 

Brightside piše i kako se korištenje mračne pozadine može iskoristiti u ovom smislu (jer se navodno algoritmi za poboljšanje slike gase), no teško je naći dokaze u prilog toj tezi. 

Brzo brisanje napisanog teksta

Vlasnici iUređaja već neko vrijeme imaju opciju Shake to Undo. Njom je moguće izbrisati čitav paragraf napisanog teksta, a za aktivaciju je dovoljno protresti uređaj. Posrijedi je pravo olakšanje - umjesto da se tipka backspace drži cijelo vrijeme i briše slovo po slovo, riječ po riječ, Undo će ukloniti sve napisano odjednom a stvar funkcionira i na iPhoneima i na iPadima.

Uklanjanje reklama

Kome smetaju reklame unutar aplikacija, može isprobati aktivirati Airplane Mode na uređaju. Reklame bi se trebale prestati učitavati, no ovdje valja imati na umu da neke aplikacije traže vezu na internet za korištenje te može doći do problema u radu. Svejedno vrijedi isprobati. 

Spremite web stranicu

Nerijetko vlasnici mobilnih uređaja otvore kakvu knjigu ili tekst u web pregledniku za kasnije čitanje, a uređaj zna zaboraviti na materijal učitan u tabu. Dogodi li se pritom i gubitak veze na internet, slijedi tek razočaranje. Kako bi se izbjegle takve situacije, vlasnici Androida mogu pritisnuti ikonicu za preuzimanje stranice na uređaj unutar preglednika Chrome. 

Na učitanoj stranici valja otvoriti izbornik (tri točkice s gornje desne strane) te dodirnuti ikonicu u sredini za preuzimanje. 

  • +4
  • +1

Najbolji smartfoni u 2017.

Izvor: Reuters / Autor: BRENDAN MCDERMID

Postavite tajmer za spavanac i glazbu

Tko god voli zaspati uz omiljenu glazbu koju pušta na mobitelu ili tabletu, a ne želi da ga ujutro dočeka prazna baterija - postoji rješenje. Na iUređajima (iPhone, iPad) već postoji značajka integrirana u aplikaciju Clock. Mnogi korisnici nisu svjesni da to uopće mogu i napraviti na svojim mobilnim uređajima. 

Unutar aplikacije Clock valja posjetiti Timer u donjem desnom kutu te dodirnuti ikonicu s notom. U prozoru onda valja skrolati do dna liste i odabrati opciju Stop Playing. Kada je ona selektirana, što god da se reproducira na zvučniku ili slušalicama povezanim na iUređaj prestat će svirati po isteku timera. Jako zgodno!

Slično je moguće napraviti i na Android uređajima, no sve ovisi od proizvođača do proizvođača te instaliranim aplikacijama. Ako već zadane aplikacije to ne dopuštaju, dovoljno je posjetiti Google Play Store i potražiti aplikacije 'Sleep Timer'.

Iskoristite mobilni uređaj kao daljinski upravljač/miš

Treba li vam 'rezervni' daljinac za PC/Mac tj. komad periferije za upravljanje sadržajem na računalu, za iOS valja preuzeti Mobile Mouse Remote, odnosno Remote Mouse za Android. Postavljanje obje aplikacije je vrlo jednostavno - i stvar radi bez većih problema. 

Preuzmite libelu za rad u domu

Neovisno o mobilnoj platformi u pitanju, trgovine aplikacijama su pune pomoćnih alata koji koriste snagu senzora u uređajima, a zahvaljujući kojima oni mogu poslužiti kao libela (i mnogo više). Dovoljno je posjetiti trgovine i pretražiti pojmove 'level meter' ili 'bubble level', piše Brightside.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!