INOVATIVNA TERAPIJA

Pomak u liječenju Parkinsonove bolesti: Tremore pretvorili u glazbu

12.03.2024 u 11:45

Bionic
Reading

U svijetu s Parkinsonovom bolesti živi više od 10 milijuna. Procjenjuje se da će se taj broj udvostručiti tijekom sljedećih 20 godina. Kako bi podigli svijest o toj bolesti, University College London (UCL), kreativna agencija Innocean Berlin i audioprodukcijska tvrtka DaHouse udružili su snage stvorivši nešto doista posebno: album, zapravo seriju pjesama izrađenih po narudžbi, temeljenih na osobnim pričama, omiljenim glazbenim žanrovima i snimkama tremora pet osoba s Parkinsonovom bolešću

Nazvan 'Tremors vs. Tremors', album pretvara individualne snimke 'tremora' ljudi oboljelih od Parkinsonove bolesti u personaliziranu glazbu.

Poput te bolesti, svaka pjesma na albumu jedinstvena je za pojedinca. Odražava vidljive i nevidljive simptome, komunicirajući varijabilnu prirodu bolesti. Postoji više od 40 simptoma stanja, od kojih su mnogi nevidljivi, poput anksioznosti, depresije, poremećaja spavanja i apatije. Sve to ima veliki utjecaj na svakodnevni život pojedinca i može otežati liječenje stanja.

Parkinsonova bolest je, prema definiciji Hrvatske elektroničke medicinske edukacije (HeMED), sporo progresivni degenerativni poremećaj specifičnih područja središnjeg živčanog sustava. Karakterizira ga tremor kada su mišići u mirovanju (tremor u mirovanju), povećan tonus mišića (ukočenost ili rigidnost), sporost dobrovoljnih pokreta i poteškoće pri održavanju ravnoteže (posturalna nestabilnost). Kod mnogih ljudi, razmišljanje postaje narušeno ili se razvija demencija.

Stoga je cilj projekta 'Tremors vs. Tremors' pronaći nove i bolje načine za pružanje pomoći osobama koje boluju od Parkinsonove bolesti, te istaknuti važnost alternativnih pristupa koji su prilagođeni svakom pojedincu. Stoga su za pet sudionika tog projekta - Steph, Johna, Kuhana, Clare i Prakasha - napisane i skladane pjesme.

Projektni tim, predvođen dr. Christianom Lambertom (UCL Queen Square institut za neurologiju), prvo je intervjuirao pojedince kako bi istraživao kako izgleda njihov život s Parkinsonovom bolešću, percepciju njihova tremora i drugih nevidljivih simptoma, te naposljetku njihov odnos s glazbom i glazbenim žanrovima u kojima su najviše uživali. Također su zabilježili njihove tremore pomoću uređaja koji se nazivaju akcelerometri tijekom standardne procjene.

Ti neobrađeni podaci o tremorima zatim su poslani DaHouseu, koji ih je transformirao u glazbeni element. To je rezultiralo time da je tremor svake osobe ugrađen u srž pjesme. Kako bi osigurali da svaki sudionik vidi sebe u pjesmi, audioprodukcijska kuća DaHouse uzela je inspiraciju iz intervjua i temeljila tekst na individualnom iskustvu svake osobe s Parkinsonovom bolešću, a melodiju na njihovom omiljenom glazbenom žanru.

Pet sudionika je zatim pozvano natrag na UCL, kako bi prvi put poslušali svoju vlastitu pjesmu. Pjesme su imale pozitivan utjecaj, s reakcijama individualnim kao i što je i njihovo stanje.

'Pomoću akcelerometara smo izmjerili i zabilježili 'tremore' Steph, Johna, Kuhana, Clare i Prakasha. Tremori su pretvoreni iz sirovih podataka u glazbeni element koji utječe na instrumente u svakoj pjesmi. Melodija se temeljila na glazbenim preferencijama sudionika, a tekst je bio inspiriran njihovim životnim pričama, odražavajući jedinstven način na koji se svaki sudionik nosi sa svojom dijagnozom. Stvorili smo nešto vrlo posebno i jedinstveno za sudionike, a još uvijek ugodno', rekli su znanstvenici iz tima okupljenog oko tog projekta.

Kroz glazbu i znanost, Steph, John, Kuhan, Clare i Prakash mogli su doživjeti svoju Parkinsonovu bolest na nov način. Projekt im je pomogao da prihvate svoje stanje, istovremeno pružajući novi način smirivanja simptoma i raspoloženja. Kuhan, čija se pjesma zove 'The Greatest Day', rekao je: 'Osjećam fizičku promjenu u svojim simptomima kada imam emocionalnu reakciju na stvari. I ne postoji ništa emotivnije od glazbe koja se temelji na meni.'

Clare, čija pjesma 'Starlight Keeper' govori o prihvaćanju, rekla je: 'To me natjeralo da svjesno pustim ruke, umjesto da se premim za ruku kako bih zaustavila drhtanje. Samo to želim podijeliti sa svima. Poslušajte ovo. Ovo sam ja, ovo je moj tempo, ovo je moja tremor.'

Dr. Lambert opisao je važnost projekta: 'U liječenju Parkinsonove bolesti nije sve u lijekovima. Dostupan je širok raspon strategija i terapija koje mogu činiti dio holističkog pristupa skrbi koji je prilagođen pojedinoj osobi. Nadamo se da će ovaj projekt nadahnuti pacijente, ljude koji skrbe o osobama s Parkinsonovom bolešću i istraživače da nastave istraživati dalje, kako bi pružili više načina za razumijevanje, upravljanje i liječenje stanja.'

Cilj Tremors vs Tremors je, dakle, nastaviti podizati svijest o varijabilnosti Parkinsonove bolesti, istovremeno naglašavajući važnost holističkog pristupa upravljanju simptomima. Detalji projekta nalaze se i na službenoj web stranici koja priča priču svakog sudionika i detaljnije objašnjava proces. Album Tremors vs Tremors je dostupan na svim većim platformama za streaming glazbe, uključujući Spotify i Apple Music, uz ograničeno izdanje gramofonskih ploča. Sav prihod ići će zakladi Parkinson UK.

Projekt kreće tijekom Tjedna svijesti o mozgu (11.-17. ožujka 2024.) i na online događaju koji će organizirati UCL u suradnji s Innoceanom, DaHouseom i zakladi Parkinson UK u četvrtak 14. ožujka 2024.