EU PROTIV TERORIZMA

Policija će na servere tehnoloških tvrtki moći zaviriti u svakom trenutku?

04.07.2017 u 11:51

Bionic
Reading

Vera Jourova, povjerenica Europske komisije nedavno je otkrila kako bi realizacijom novih planova drastično mogao biti olakšan policijski lov na osumnjičene. Novi planovi pružaju temelj budućim zakonima koji će vrijediti u EU, a na temelju kojih će policijske snage na brz i jednostavan način razmjenjivati podatke

Postojeći pravilnici znače kako policijski istražitelji u jednoj zemlji moraju tražiti posebne dozvole od snaga u drugoj zemlji kako bi dobili podatke o osumnjičenima ili počiniteljima zločina. Kako bi se u jeku brojnih terorističkih napada olakšala borba, Vera Jourova smatra kako će razni ministri iz brojnih zemalja EU lakše razumijeti i omogućiti širenje i prepravljanje postojećih zakona. 

Jedna od opcija u cijeloj priči je da policijske snage neke zemlje tek moraju upitati podatke tehnološke tvrtke u drugoj, bez potrebe za dodatnim kontaktom njihovih policijskih snaga. 

Prijedlozi koje je zacrtala Jourova pružaju tri opcije prijenosa podataka: 

  • Omogućavanje policijskim snagama da izravno od tehnološke tvrtke u drugoj zemlji zatraže podatke bez konzultacije s vlastima u toj zemlji
  • Uvođenje obveze tehnološkim tvrtkama da predaju sve podatke bilo kojoj zemlji kada se službeno i pravno zatraži pristup tomu
  • Omogućavanje izravnog pristupa serverima tehnoloških tvrtki, kako bi policijske snage u svakom trenutku mogle kopirati podatke koje žele

S tim rečenim, Jourova navodi kako je potonja opcija tek 'hitna opcija' zbog narušavanja privatnosti te bi se u slučaju njenog korištenja morali postaviti različiti dodatni sigurnosni okviri. 

'Jednostavno ne možete prikupljati neke digitalne podatke za buduće korištenje', dodala je Jourova za Reuters. Riječi su jedno, a praksa nešto posve drugo. 

Borba oko tehnoloških tvrtki i vlasti tako se proširila iz SAD-a i na stari kontinent. Microsoft je primjerice odnio pobjedu na visokoprofilnom slučaju protiv Ministarstva obrane SAD-a, gdje su odbili pružiti email poruke korisnika smještene na serveru u Irskoj.

Čini se kako tehnološke divove i pružatelje internetskih usluga čeka nova borba u Europi. Upravo stoga brojne agencije pozvale su na transparentnost u ovim novim potezima EK. One traže jasnoću i predvidljivost upita, kako ne bi nastale konfliktne situacije. 

Do sada nije donesena neka posebna odluka oko prijedloga.