OBJAVLJEN NA WEBU

Pogledajte sporni ispit iz hrvatskog jezika

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 28.05.2012 16:02
  • Objavljeno 28.05.2012 u 13:35
državna matura

državna matura

Izvor: Pixsell / Autor: Miso Lisanin/Vecernji list

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je danas, kako je najavio, sadržaj testova iz hrvatskog jezika koji su maturanti polagali prošli tjedan

Budući da su mnogi učenici bili nezadovoljni pitanjima koja su bila nejasna, imala više mogućih odgovora ili bila neprimjerena programu koji su učili, resorni ministar Željko Jovanović okupio je stručni tim koji će danas na konferenciji za tisak u 16.30 sati objaviti svoju analizu spornih testova.

Učenici su se prošlih dana žalili na više pitanja. Nekima je problem zadavalo određivanje broja ribara u čamcu u Hektorovićevu 'Ribanju i ribarskom prigovaranju', drugi su se žalili na pitanje koje je boje Juditin prsten u Marulićevu istoimenom djelu, a neki na staročakavski dijalekt Ujevićeve pjesme 'Oproštaj'. Nacionalno vijeće učenika Hrvatske objavilo je da smatra da je ovogodišnji ispit iz hrvatskoga jezika na državnoj maturi doista bio teži od ispita prošlih godina, no izrazilo je svoje uvjerenje da je pravi krivac za učeničko nezadovoljstvo sustav. Vijeće ističe da se protivi zadiranju politike u struku, kao i mogućem izbacivanju pitanja iz ispita ili ispravljanju ispita jer drži da bi to ugrozilo sam koncept državne mature kao standardiziranog ispita.

No Jovanović je objavio da je zbog brojnih prigovora maturanata i njihovih roditelja smatrao da mu je obveza provjeriti test. Pohvalio je svoj tim stručnjaka koji je na njemu radio cijeli vikend, ocijenivši da je odlično odradio posao.

Jovanović je uvjeren da ispit iz hrvatskog nije bio koncepcijski dobar jer su tekstovi bili takvi da su ih učenici trebali pročitati tri ili četiri puta kako bi odgovorili na pitanja. Uz takvo čitanje, smatra ministar, 80 minuta vremena nije dostatno da učenici odgovore na 72 pitanja i objektivno pokažu stečeno znanje.

Pitanja i točne odgovore iz hrvatskog jezika za višu i nižu razinu možete pogledati na ovoj stranici.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi