BIT ĆE SVEGA!

Pogledajte kakve aplikacije za proširenu stvarnost možete očekivati na iUređajima

30.08.2017 u 15:53

Bionic
Reading

Ratovi oko platformi za svijet proširene stvarnosti (AR, Augmented Reality) su počeli. Kako je Google pokrenuo vlastitu platformu ARCore, oglasio se i Apple prikazivanjem najnovijih AR aplikacija na platformi ARKit. Sve ovo se događa iako iOS 11, koji podržava AR, još nije ni stigao u ruke potrošača

Što onda potrošačke mase mogu očekivati dolaskom prvih aplikacija za proširenu stvarnost na Appleovoj platformi ARKit? Obećanja je pregršt, a prema demo verziji, stvari izgledaju vrlo zanimljivo - i bogato. U svakom slučaju, izgledaju bolje nego išta što se do sada moglo izvesti na iUređajima (a i šire).

Ono što je zajednički jezik za brojne aplikacije u razvoju koje će podržavati svijet proširene stvarnosti je olakšavanje života potrošačima. TechCrunch je imao priliku isprobati neke od nadolazećih aplikacija te ih ukratko opisati u radu.

IKEA Place

Kako smo ranije pisali, Ikeina aplikacija razvijena je u uskoj suradnji s Appleom, a omogućit će smještanje predmeta u stvarnoj veličini u prostor ispred mobilnog uređaja. U prvom izdanju ove AR aplikacije potrošači mogu očekivati kakvih 2000 predmeta iz Ikeinog kataloga, a stvari će se sasvim sigurno razvijati. 

IKEA AR App Autor: TechCrunch

Food Network

U trenutnom izdanju aplikacije Food Network AR omogućeno je postavljanje i ukrašavanje virtualnih kolačića, kao i učitavanje recepta za bazu kolačića. 

Food Network AR Autor: TechCrunch

GIPHY

Svima poznat servis za razmjenu animiranih GIF isječaka donosi i vlastitu AR aplikaciju. Njome će, pogađate, omogućiti smještanje GIF-ova u trodimenzionalni prostor, a omogućeno je i surađivanje više prijatelja s istom aplikacijom na takvom izričaju u proširenoj stvarnosti. 

GIPHY World AR Autor: TechCrunch

Arise

Dok Microsoft i ostatak IT društva za proširenu stvarnost uglavnom traže dodatnu opremu poput sustava za glavu, ARKit omogućuje visoku razinu preciznosti za iUređaje - dovoljnu da posluži za upravljanje digitalnim likovima u igri. Arise je proizvod studija starog 30-ak godina (Climax Studios). Upravljanje likom je omogućeno bez ikakvih kontrola na zaslonu.

Igra Arise u proširenoj stvarnosti Autor: TechCrunch

Apple je u velikoj prednosti

Svijet proširene stvarnosti nije neka posebno nova stvar, ali se na njoj razvojem tehnologije u posljednje vrijeme ubrzano radi - posebno za mobilni svijet. Najveća prednost koju Apple ima, usprkos kasnom uključivanju u taj svijet, činjenica je da će se AR aplikacije vrtjeti na postojećim uređajima, dok god imaju barem A9 procesor i iOS 11. U praksi to znači da će vlasnici iPhonea 6S i novijih te bilo kojeg iPada Pro moći pokrenuti nove AR aplikacije. 

S druge strane Google radi na AR-u od 2013. u sklopu projekta Tango, koji je nedavno preimenovan u nešto drugo 'i otvorenije' - ARCore. Rat platformi je u ovom smislu tek počeo. 

Što to znači za potrošače?

Na prvom mjestu ostaje nejasno hoće li AR aplikacije uglavnom biti bezvrijednog karaktera, ograničene na nišu ili tek razbibrigu poput virtualnih fidget spinnera. Nejasno je i hoće li Appleova platforma ARKit izvući stvar u smislu potrošnje baterije uređaja te opće funkcionalnosti. 

Do izlaska platforme iOS 11 nije preostalo još mnogo, ali su programerima već neko vrijeme ruke pune posla. Ipak, neki od njih su na ARKitu izvukli app unutar sedam do 10 tjedana razvoja, iako će složeniji projekti neizbježno tražiti mnogo više truda. Uglavnom, do konca godine bi stvari već trebale biti jasnije - koja je platforma (trenutno) najmoćnija za svijet proširene stvarnosti, piše TheVerge.