KAKO STE ISPALI

Pogledajte kako su nas slikali sa Saturna!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 22.07.2013 09:53
  • Objavljeno 22.07.2013 u 09:21
Saturn Zemlja

Saturn Zemlja

Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA/Val Klavans

NASA-ina letjelica Cassini snimila je 19. srpnja fotografije Zemlje i Mjeseca s udaljenosti od 1.455.851.410 km iz Saturnova sustava

Fotografije, koje su na Zemlju stigle 20. srpnja, još nisu potpuno obrađene već su manje-više sirova kombinacija slika u osnovnim bojama koje su snimljene filtrima BL1 i CL2. Konačan, kalibrirani portret Zemlje trebao bi biti gotov i službeno arhiviran u NASA-inoj datoteci 2014.

Znanstvenici misije Cassini ovu su rijetku priliku pretvorili u svjetski događaj kroz dvije kampanje nazvane 'Dan kada se Zemlja nasmijala' i 'Mahnite Saturnu'. Ljubitelje svemira pozvali su da obilježe trenutak u kojem je njihova letjelica iskoristila idealan položaj kako bi napravila snimke Saturna, njegovih prstenova i Zemlje u pozadini.

'Zar nije bilo fantastično', pitala je na Tweeteru Carolyn Porco, voditeljica Cassinijeve misije, koja je u ožujku 2012. dala ekskluzivan intervju za toprtal. 'Mislila sam na sve vas i sve ljude širom svijeta koji su sa mnom dijelili misli. Osjećala sam se povezanom sa svima', napisala je.

Jedan od prvih ljudi koji su obradili i na internetu podijelili fascinantne snimke Zemlje i Mjeseca (desno dolje) bio je Guillermo Abramson, fizičar iz argentinskog Bariloche Atomic Centra. Objasnio je da sirove fotografije predstavljaju širokokutne i uskokutne snimke napravljene pomoću različitih filtara u boji.

Guillermo Abramson

Guillermo Abramson

Izvor: Promo fotografije / Autor: Guillermo Abramson

'Morate ih međusobno uskladiti', napisao je ističući da se Cassini između dva snimanja kreće pa ih još treba i poravnati.

Fotografija (gore) na kojoj se vidi dio Saturna i njegovih prstenova sa Zemljom kao plavom, blijedom točkom, koju je obradio Val Klavans, stručnjak za fotografije na projektu 'In Saturn's Rings', tek je jedna u cijelom mozaiku slika koje je u petak snimio Cassini.

Porco je najavila da će njezin tim prve službene fotografije obraditi i objaviti kroz nekoliko dana dok će cijeli mozaik, Saturnov cijeli disk s prstenovima i Zemljom, biti spreman kroz nekih šest tjedana.

Ovo je treća fotografija Zemlje napravljena iz vanjskog dijela Sunčevog sustava u povijesti. Prvu je snimio Voyager 1 1990, a drugu Cassini tijekom pomrčine Sunca 2006.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!