UPOZNAJTE PIPHONE

Pogledajte kako od Raspberry Pi računala napraviti mobitel

29.04.2014 u 04:13

Bionic
Reading

Imate 160 dolara (kakvih 880 kuna) viška, a želite se igrati s elektronikom i minijaturnim Raspberry Pi računalom? Evo vam ideje - sastavite vlastiti mobitel!

Raspberry Pi je već poodavno prešao inicijalnu namjenu - pružiti mogućnost da svaki učenik ima pristup jeftinom računalu za rad. Pi su redom grabili entuzijasti koji su napravili kojekakva čudesa od ovog izvrsnog komadića elektronike.


Tako su već napravljeni različiti komadi hardvera kojima srce čini Raspberry Pi - pa i tablet računalo. Dave Hunt se odlučio na nešto još manje - izradu mobitela s ekranom osjetljivim na dodir. Od korištenih komponenti u igru su ušli Sim900 GSM/GPRS modul, Adafruit ekran osjetljiv na dodir - ali i komadić napisanog softvera za jednostavno sučelje i ostvarivanje poziva. Kako sve izgleda u pogonu moguće je vidjeti u nastavku:


Raspberry Pi Model B je koštao 40 dolara, PiTFT ekran osjetljiv na dodir (320 puta 240 piksela) je koštao 35 dolara, LiPo baterija kapaciteta 2.500mAh kakvih 15 dolara, DC-DC boost konverter 3.3V-5V 1A je koštao 10 dolara, a ostale sitne komponente i prekidači desetak dolara.

Najskupljim se pokazao SIM900 GSM/GPRS modul, koji je koštao 48 američkih dolara. Za izradu je, naravno, osim dijelova potrebno i hrpa strpljenja, a autorov projekt je moguće pronaći na linku