U TREN OKA

Počistite na brzinu smeće s računala

papuče računalo tipkovnica surfanje online

papuče računalo tipkovnica surfanje online

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Redovna uporaba 'Disk cleanupa' osigurat će vam nekoliko megabajta više slobodnog prostora i ujedno ukloniti sve one nepotrebne fileove koje ste tijekom vremena prikupili na svom računalu

Ako ste primijetili da vam računalo u posljednje vrijeme radi nešto sporije no što ste navikli, možda je vrijeme za brzo čišćenje.

Osim što možete doslovce otvoriti računalo i očistiti ga od sve one prašine koja se u njemu nakupila, slično čišćenje možete u svega nekoliko trenutaka obaviti i s podacima na računalu.

Blog Here's the thing predlaže iskoristiti alat koji dolazi s Windowsima - Disk Cleanup.

Ako nikad niste koristili ovaj alat, ne morate se bojati. Računalo će vam samo reći što treba napraviti.

'Disk Cleanup' možete pronaći u 'Control Panelu' računala, a kad ga pokrenete možda će mu trebati nekoliko minuta prije no što javi kakvo je sve 'smeće' pronašao na računalu.

Bez brige, 'smeće' o kojem govorimo zapravo su dokumenti i programi koje više ne koristite ili vam ne trebaju.

'Disk Cleanup' će počistiti sve privremene dokumente koje 'prikupite' tijekom korištenja različitih programa, ostatke 'setupa' koji su trebali biti izbrisani, izbrisane dokumente koji su u 'Recycle binu', privremene dokumente koji su pohranjeni na računalo tijekom surfanja internetom i druge fileove koji zauzimaju prostor, a nisu neophodni za rad računala.

Ovisno o tome koliko često provodite 'higijenu' računala, 'Disk Cleanup' može pronaći tek nekoliko stotina megabajta pa sve do nekoliko gigabajta 'suvišnih' dokumenata.

Prije no što bilo što bude izbrisano, program će vam ponuditi na reviziju sve što je pronašao. Ako niste sigurni želite li izbrisati pojedini dokument, jednostavno uklonite kvačicu ispred njega.

Sve ostalo što je označeno kvačicom, bit će izbrisano.

Ovo je izvrstan način za 'brzo' čišćenje računala od suvišnih podataka, pogotovo kad vam treba još nekoliko megabajta prostora za instalaciju nekog programa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!