RADIM DIPLOMSKI BRZO I DOBRO

Plagiranje znanstvenih radova postaje biznis

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 28.10.2010 13:53
  • Objavljeno 28.10.2010 u 11:15
Diploma

Diploma

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Prvo smo imali političare plagijatore, pa znanstvenike koji ne vide ništa loše u prepisivanju, a sada već i javne oglase kojima se reklamira pisanje radova za novac, upozoravaju Forum za etičnost i razvoj znanosti i visokoga obrazovanja i Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas

Udruge u svojem novom priopćenju odlučno osuđuju visok prag tolerancije koju znanstvene i visokoškolske institucije i akademska javnost u Hrvatskoj pokazuju prema plagiranju kao jednom od najtežih prekršaja etičkih normi u znanstvenom i obrazovnom radu.

 

Riba se brzo usmrdjela od glave do repa


'Najprije smo imali slučajeve stranačkih čelnika i saborskih zastupnika koji su kao prokazani plagijatori nastavili obnašati svoje djelatnosti. Zatim smo imali slučaj namještenika fakulteta koji bez stida izjavljuje da je miran iako je plagirao magistarski rad i doktorsku disertaciju 'jer živi u zemlji nečasnih ljudi' te onih koji napreduju u zvanjima i položajima unatoč tome što je dokazano da su plagirali radove', upozoravaju Forum i Universitas.

'Već dulje vrijeme imamo nacionalni Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju koji pritužbe za plagiranje rješava iznimno sporo i izdaje zakučasta rješenja koja ionako nikoga ne obvezuju. Danas smo došli do toga da živimo u društvu u kojemu se tolerira da studenti i akademski građani javno oglašavaju svoje usluge pisanja diplomskih i seminarskih radova 'iz svih društvenih i humanističkih znanosti', i to 'brzo, kvalitetno i unikatno', navodeći bez ikakvog srama svoje adrese i brojeve telefona u Studentskom oglasniku (upišite diplomski). To nije tek kršenje etičkih normi nesmotrenih pojedinaca, nego znak sveopće prostitucije u kojoj je varanje i podmetanje tuđega pod svoje legitiman način zarade', stoji u priopćenju.

 

Etika u zemlji gdje je svatko svakome nešto


U tom kontekstu podsjećamo da je Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa nedavno najavilo da bi se čak i taj i takav Odbor za etiku - spor, neučinkovit i bez pravih ovlasti – uskoro trebao ukinuti, a odgovornost za etičnost u znanstvenom radu prepustiti sveučilištima, što mnogi znanstvenici smatraju opasnim rješenjem u našoj maloj dobro 'umreženoj' zemlji.

U takvoj situaciji udruge Forum i Universitas od svih institucija u sustavu traže da se smjesta aktivno zauzmu za poštivanje etičkih normi u znanstvenom i nastavnom radu, i to na svim razinama, od brucoša do redovitih profesora i znanstvenih savjetnika.

'Pozdravljamo u tom smislu članak 35. stavak 5. prijedloga Zakona o visokom obrazovanju u kojemu se propisuje obveza sveučilišta da objavljuje doktorske disertacije na svojim mrežnim stranicama te pozivamo sve sudionike javne rasprave da predlože i uvrste slične mjere kojima je cilj osigurati transparentnost i etičnost u znanstvenom radu. Jedna takva mjera je obveza sveučilišta da doktorske disertacije prije puštanja u proceduru obrane podvrgnu obradi nekim od softverskih paketa namijenjenih otkrivanju značajnijih podudarnosti s tekstovima na internetu i u vodećim akademskim bazama podataka', zaključuju Forum i Universitas.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!