DOBRI REZULTATI

Philips povećao prihode 80 posto

23.04.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Philips Electronics ostvario je bolje kvartalne rezultate od očekivanih zahvaljujući jednokratnom dobitku i rastu prihoda u potrošačkoj i zdravstvenoj diviziji

Neto dobit nizozemskog elektroničkog proizvođača dosegnula je u prvom tromjesečju 249 milijuna eura (oko 1,8 milijardi kuna), što je 80 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je prodaja porasla za 7 posto, na 5,6 milijardi eura (oko 42 milijarde kuna).

U anketi Reutersa analitičari su očekivali neto dobit Philipsa od 186 milijuna eura (oko 1,4 milijarde kuna), uz rast prihoda za 3,4 posto, na 5,4 milijarde eura (oko 40,5 milijardi kuna).

Ovi rezultati predstavljaju prve znakove zaokreta u nizozemskoj grupi, od kada je prije godinu dana na mjesto izvršnog direktora došao Frans van Houten. Ulagači su zadovoljni što se vidi da se promjene u upravljanju i mjere restrukturiranja isplate.

Philips, najveći europski proizvođač potrošačke elektronike, najveći svjetski proizvođač rasvjete i jedan od triju najvećih proizvođača bolničke opreme, donedavno je razloge za svoje loše rezultate pripisivao slabom gospodarskom rastu, nejakoj potrošnji i mjerama proračunske štednje na nekoliko ključnih tržišta.

Dobri poslovni rezultati u prvom tromjesečju zahvaljuju se, među ostalim, nedavnoj Philipsovoj prodaji njegova high-tech uredskog kampa u Nizozemskoj konzorciju privatnih ulagača za 425 milijuna eura, što je dio njegovog programa smanjenja troškova poslovanja.