GODINA MARIE CURIE

Pet žena dobilo nagradu For women in science 2011.

09.11.2010 u 15:24

Bionic
Reading

Europska laureatkinja ugledne znanstvene nagrade je Šveđanka koja je razvila najbržu kameru za snimanje događaja u atosekundama

Profesor Ahmed Zewail, predsjednik Natječajnog povjerenstva međunarodnih nagrada L'Oréal - UNESCO For women in science, danas je objavio imena pet laureatkinja za 2011. godinu. Svake godine, pet izvrsnih žena znanstvenica sa svih kontinenata svijeta, dobiva nagradu za izuzetan doprinos svojih istraživanja, njihov utjecaj na društvo, te predanost radu.

U 2011. godini obilježava se stota obljetnica otkako je Marie Curie primila Nobelovu nagradu te aktualni program For women in science stavlja žene i kemiju/fiziku u fokus znanosti današnjice.

Dodjela međunarodnih nagrada održat će se 3. ožujka 2011. godine u sjedištu UNESCO-a u Parizu. Svaka laureatkinja dobit će i 100.000 američkih dolara nagrade u znak priznanja za doprinos znanosti.

Dobitnice 13. L'Oréal-UNESCO 2011. nagrade For women in science

Više od 1.000 znanstvenika iz cijelog svijeta uključeno je u imenovanje kandidatkinja za nagrade koje dolaze s pet kontinenata svijeta. Natječajno povjerenstvo sastavljeno od 16 uglednih članova iz znanstvene zajednice, kojim predsjeda profesor Ahmed Zewail, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1999. godine, odabralo je pet žena znanstvenica iz područja prirodnih znanosti kao dobitnice nagrade 2011. godine jer su njihovi projekti doprinijeli pronalaženju rješenja za velike izazove našeg planeta.

AFRIKA I ARAPSKE DRŽAVE

Profesorica Faiza Al-Kharafi
Profesorica kemije, Sveučilište u Kuvajtu, Safat, Kuvajt

Za rad na hrđi, problemu od temeljenje važnosti za korištenje vode i upravljanje naftnom industrijom.

Rođena u Kuvajtu, Faiza Al-Kharafi, diplomirala je na Sveučilištu Am Shams u Egiptu te magistrirala i doktorirala na Sveučilištu u Kuvajtu. Radila je kao predavačica i istraživačica na Sveučilištu u Kuvajtu. Proglašena je prvom ženom predsjednicom Sveučilišta na kojem je dužnost obnašala od 1993. do 2002. godine, a trenutno je potpredsjednica Akademije znanosti zemalja u razvoju. Prvi kuvajtsko-francuski kemijski simpozij 2009. godine održan je pod njezinim pokroviteljstvom.

AZIJA / PACIFIK

Profesorica Vivian Wing-Wah Yam
Profesorica kemije i energetike, Sveučilište u Hong Kongu, Kina

Za rad na materijalima koji emitiraju svijetlost i inovativnim rješenjima za prikupljanje solarne energije.

Vivian Wing-Wah Yam rođena je u Hong Kongu gdje je diplomirala i doktorirala. Nekoliko godina radila je u City Polytechnic of Hong Kong kao voditeljica odsjeka za kemiju, a 2009. godine proglašena je i Philip Wong Wilson Wong profesoricom kemije i energetike na Sveučilištu u Hong Kongu. Članica je Kineske akademije znanosti i Akademije znanosti zemalja u razvoju, a Kraljevsko društvo za kemiju u Velikoj Britaniji nagradilo ju je medaljom i zvanjem predavača.

EUROPA

Profesorica Anne L'Huillier
Profesorica atomske fizike, Sveučilište u Lundu, Švedska

Za rad na razvoju najbrže kamere za snimanje događaja u atosekundama (milijarditi dio milijarditog dijela sekunde).

Anne L’Huillier doktorirala je u Francuskoj, iz područja prirodnih znanosti na Université de Paris VI. Nakon postdoktorskog istraživanja provedenog u Švedskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, razdoblje od 1886. do 1995. godine provela je kao istraživačica na Francuskoj komisiji za atomsku energiju. Od 1997. godine radi kao profesorica atomske fizike na Sveučilištu u Lundu. Dobitnica je brojnih nagrada i članica je Američkog fizikalnog društva i Švedske akademije znanosti.

LATINSKA AMERIKA

Profesorica Silvia Torres-Peimbert

Profesorica emeritus, Institut za astronomiju, Mexico City University (UNAM), Mexico City, Meksiko

Za rad na kemijskom sastavu maglice koja je od temeljne važnosti za naše razumijevanje postanka Svemira.

Silvia Torres- Peimbert rođena je u Meksiku, a doktorirala je u SAD-u na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji. Profesorsku karijeru započela je na Fakultetu znanosti i Institutu za astronomiju na UNAM-u. Danas obnaša funkciju profesora emeritusa, a od 2009. godine koordinatorica je fizičkih, matematičkih i tehničkih znanosti na istom sveučilištu. Članica je Američkog astronomskog društva, Akademije znanosti zemalja u razvoju te obnaša funkciju potpredsjednice Međunarodne unije astronoma.

SJEVERNA AMERIKA

Profesorica Jillian Banefield
Profesorica planetarne znanosti, znanosti o zemlji i okolišu, politike i upravljanja, znanosti o materijalima te inženjerstva, University of California, Berkeley, Sjedinjene Američke Države

Za rad na ponašanju bakterija i materijala pod ekstremnim uvjetima važnim za okoliš i Zemlju.

Izvorno iz Australije, Jillian Banfield diplomirala je i magistrirala Geologiju na Australian National Sveučilištu, a doktorirala na Sveučilištu Johns Hopkins u SAD-u iz područja zemljanih i planetarnih znanosti. Od 1990. do 2001. obnašala je položaj profesorice na University of Wisconsin-Madison, a kasnije i profesorice na University of California, Berkeley, te pridruženog znanstvenika na Lawrence Berkeley nacionalnom laboratoriju. Dobitnica je mnogih prestižnih nagrada, među kojima i stipendije MacArthur, The Dana medalje Američkog društva mineraloga te stipendije zaklade John Simon Guggenheim. 2006. godine izabrana je u Američku nacionalnu akademiju znanosti.


Prvi program za promicanje žena u znanosti

Posljednjih 13. godina, Fundacija L'Oréal i UNESCO tragaju za ženama znanstvenicama koje, kroz opseg svojeg rada, doprinose prevladavanju globalnih izazova sutrašnjice. Svake godine, program For women in science ističe znanstvene izvrsnosti i potiče talente.

Suočeni s globalnim izazovima kao što su ubrzanje novih tehnologija, starenje populacije ili prijetnja bioraznolikosti, L'Oréal i UNESCO uvjereni su da će ove žene znanstvenice imati velik utjecaj na društvo te da će svojim radom postaviti temelje za budućnost. L'Oréal i UNESCO žele doprinijeti njihovom prepoznavanju i omogućiti im sredstva kojima mogu nastaviti svoju predanost znanosti.

U 13 godina, nagradama L'Oréala i UNESCO-a nagrađeno je 67 znanstvenica, pri čemu su dvije od njih dobile i Nobelovu nagradu 2009. godine. Program je – zajedno s međunarodnima i nacionalnima stipendijama For Women in Science - postao mjerilo znanstvene izvrsnosti na međunarodnoj razini, otkrivajući doprinose žena znanstvenica.