NOVE TEHNOLOGIJE

Pet stvari koje sigurno ne znate o Essential Phoneu

05.06.2017 u 12:58

Bionic
Reading

Rubinova vizija telefona budućnosti čini se kao apsolutno ostvarenje svih snova ljubitelja minimalističkih uređaja s Androidom

Od premijere Essential Phonea, svijet tehnologije pomno prati njegov razvoj. Iako više-manje svi znaju ponešto o njemu, sigurni smo da velik broj ključnih osobina niste zapazili.

1. Na telefonu ne postoje nikakvi logotipi

Da, dobro ste pročitali. Ako pomnije pogledate 'Phone', kako ga zovu iz Essentiala, vidjet ćete da se zbilja radi o minimalističkom proizvodu. Micanje logotipa s kućišta vrlo je odvažan potez s obzirom na to da uređaj košta 699 eura. Kako stvari stoje, Essential spada među one firme koje žele da njihovi proizvodi svjedoče za sebe.

2. Koristi bežične USB 3.0 funkcije

Dvije magnetske spojnice na pozadini telefona dizajnirane su za spajanje modifikacija na Phone jer imaju RFID odnosno čip za identifikaciju putem radijske frekvencije koji šalje elektromagnetske valove primatelju. Ovo Essential Phoneu daje svojevrsnu bežičnu USB 3.0 funkcionalnost.

3. Riječ je o prvom telefonu napravljenom od titanija i keramike

Za razliku od drugih telefona koji uglavnom koriste aluminij, staklo ili polikarbonate, Essentian Phone napravljen je od titanija. Rub sačinjen od ovog materijala telefon čini tvrđim te umanjuje težinu cijelog kućišta. Za one koji ne znaju, titanij i keramika danas se smatraju najčvršćim materijalima za izradu smartfona.

Tvrtka tvrdi da je pri testiranju bacila uređaj na blok čistog betona i da nije došlo ni do kakvog oštećenja. Također je podijelila sliku koja uspoređuje aluminijske telefone i Essential Phone nakon sličnog 'crash testa'.

Essential Phone protiv betonskog bloka Izvor: Društvene mreže / Autor: Essential

4. Ima (navodno) najtanji modul s dvostrukim kamerama

Essential Phone dolazi s dvije kamere od 13 megapiksela opremljene monokromatskim i kolor senzorom. Ako obratite pažnju, uređaj nema čuvenu 'izbočinu' kamere kakvu smo susreli na Apple iPhoneu 7. Debeo je 7,8 milimetara i ima hrpu funkcija bez kompromitiranja minimalističkog dizajna.

Štoviše, Essential tvrdi da može snimiti 200 posto više svjetla od dvije tradicionalne kamere za telefone, stvorivši kvalitetnije iskustvo snimanja pri slabim svjetlosnim uvjetima. Na prednjem dijelu telefona nalazi se i kamera od osam megapiksela koja može snimati u rezolucijama do 4K.

5. Uređaj nema priključak za dodatnu memoriju

Essential Phone nema slot za microSD kartice, što znači da ste ograničeni s ugrađenih 128 GB telefona. Iako mnogi ovo nazivaju zaostatkom, ne radi se o nečemu što kod modernih telefona nije već više puta viđeno. Najbolji primjer ovome je iPhone koji funkcionira sasvim solidno bez microSD slota. Čak i Pixel i OnePlus nemaju opciju za ovakvo proširivanje kapaciteta, što otprilike ima smisla ukoliko ne želite kompromise s performansama vašeg Androida. Ovo, naravno, ne znači da u budućnosti nećemo naići na dodatak koji omogućuje proširenje memorije na novom telefonu s Androidom.