KAMO SAD?

Je li ovo zbilja kraj pametnog backupa na Windowsima 10?

05.06.2017 u 11:26

Bionic
Reading

Ako je vjerovati informacijama vezanima uz testnu verziju Windowsa 10, jedan od najpopularnijih sustava za sigurnosno spremanje podataka mogao bi otići u povijest

Kada je u Windowse 8 stigao File History, mnogi oprezni vlasnici PC-ja bili su presretni. Na raspolaganju im je, naime, bio sustav kojim su mogli nakon pogreške spasiti stare podatke. Noviteti za Widnowse 10 ovaj sustav mogli bi otpratiti u ropotarnicu povijesti, kažu korisnici koji su isprobali novu neslužbenu verziju Microsoftovog operativnog sustava. Riječ je o novom Windows 10 Insider Previewu koji ne podržava spremljeni File History.

Pretpostavimo li da će se micanje File Historyja zbilja realizirati ostavljeni smo s pitajem što će ga zamijeniti? Ako Insider Preview postane konačna verzija budućih Windowsa koja stiže ove jeseni, samo Microsoft zna što ćemo raditi sa sigurnosnim snimkama podataka.

Stručnjak za Windowse Paul Thurrott pretpostavlja da je ovdje riječ o doslijednom sustavu za backup putem clouda. File History može spremiti različite verzije snimljenih datoteka putem OneDrivea, no one su cijelo vrijeme vezane uz jedan PC. Drugim riječima, ako želite ono staro izvješće na novom računalu, rekli bismo da imate malih problema. Situacija je još gora ako nekim slučajem samo računalo odluči prestati raditi.

OneDrive u međuvremenu, već ima spremljene starije verzije na webu. Iako ne računamo da će se to zbilja desiti, ne bi bilo čudno da Microsoft sličnu mehaniku primjeni i na Windowse i osigura pristup starim podacima bez obzira na kojem računalu bili. Stvar bi mogla biti u cijeni - za pristup podacima mogla bi nam zatrebati pretplata na Office 365 (70 eura godišnje pa naviše).