priprema za 22. stoljeće

Pet škola dobilo CARNET-ove obrazovne centre, evo kako su opremljeni

15.05.2018 u 14:25

Bionic
Reading

Pet škola, odabranih među 72 prijavljenih, dobile su informatički opremljene regionalne obrazovne centre kojeće moći koristiti i lokalna zajednica

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET je u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu otvorila nove Regionalne obrazovne centre (ROC).

Centri vrijedni 3,6 milijuna kuna otvoreni su u sklopu provedbe pilot projekta e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola. Opremanje ROC-eva u potpunosti je financirano iz sredstava pilot projekta e-Škole, koji je s 85 posto iznosa sufinanciran iz fondova Europske unije.

CARNET otvorio pet Regionalnih obrazovnih centara Izvor: CARNET / Autor: CARNET

Svih pet ROC-eva otvoreno je istovremeno, a središnja svečanost održana je u Prvoj gimnaziji Varaždin. 'U vrijeme četvrte industrijske revolucije moramo digitalno iskoračiti i u radu naših škola. Već se vidi veliki iskorak u obrazovanju, posebno na području digitalne transformacije.

Moderni pristup obrazovanju, međusobna suradnja, rad na projektima i učenje na primjerima dobre prakse pomoći će nam u stvaranju i pripremi naših učenika ne samo za 21. već i za 22. stoljeće', rekla je tom prilikom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

U idućoj fazi na redu je 1.200 škola

Regionalni obrazovni centri multifunkcionalni su i tehnološko-inovativni prostori namijenjeni obrazovnim aktivnostima u sklopu škola, ali i za edukativna događanja u organizaciji lokalnih zajednica.

Uz žičnu i bežičnu mrežu, centri su opremljeni s 30 prijenosnih računala te 30 tablet uređaja s tipkovnicom, dva ekrana osjetljiva na dodir te sustavom za upravljanje nastavom. Svaki ROC opremljen je i multifunkcionalnim namještajem koji omogućava brzu izmjenu postava učionice, ovisno o načinu izvedbe edukacije.

Na raspolaganju lokalnoj zajednici

'Različite obrazovne aktivnosti koje će se od sada moći organizirati u prostorijama ROC-eva, ne samo za potrebe projekta e-Škole, već i za aktivnosti svih zainteresiranih škola i lokalne zajednice dodatna su vrijednost koju pilot projekt e-Škole kroz ove ROC-eve donosi u lokalne zajednice', rekla je Andrijana Prskalo Maček, voditeljica pilot projekta e-Škole i zamjenica ravnatelja CARNET-a.

'Velikim projektom u razdoblju od 2019. do 2022. godine planiramo digitalno transformirati nastavne i poslovne procese u preostalih 1.200 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj', najavio je Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a.

Regionalni obrazovni centri smješteni su u školama koje su odabrane putem Poziva za iskaz interesa za osnivanje ROC-eva. Prijavile su se ukupno 72 škole, a odabrane su:

• Obrtna tehnička škola Split

• Osnovna škola Franje Krežme, Osijek

• Osnovna škola Gornja Vežica, Rijeka

• Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb

• Prva gimnazija Varaždin