E-ŠKOLE

Stigli digitalni nastavni sadržaji za hrvatske učenike, evo što nude

30.11.2017 u 09:42

Bionic
Reading

Za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola razvijeni su digitalni obrazovni sadržaji za područja biologije, kemije, fizike i matematike. Bit će dostupni svima zainteresiranima

U sklopu nacionalnog pilot projekta e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola razvijeni su digitalni obrazovni sadržaji (DOS-ovi) za učenike i nastavnike kemije, biologije, fizike i matematike u 7. i 8. razredima osnovnih škola te 1. i 2. razredima srednjih škola. 

Razvijeno je ukupno šesnaest DOS-ova (po četiri za svaki predmet) koji će biti objavljivani u fazama kroz cijelu školsku godinu te će omogućiti učenje navedenih predmeta i putem interneta.

DOS je sadržaj namijenjen korištenju u obrazovanju te uz tekstualne i vizualne može sadržavati i audio, video te ostale multimedijalne i interaktivne elemente. 

DOS-ovi nisu udžbenici, niti zamjena za njih već se razvijaju kako bi se potaknula još aktivnija primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije u učenju i poučavanju. Dostupni su u Edutoriju

Digitalni nastavni materijali dostupni svima

Edutorij, svojevrsna digitalna knjižnica, također je razvijen u sklopu pilot projekta te omogućuje nastavnicima, učenicima i školama centralizirano pretraživanje i pristup obrazovnim materijalima. 

Ujedno će nastavnicima i izdavačima biti mjesto za objavu njihovih digitalnih nastavnih materijala i moći će se pretraživati koristeći brojne kriterije, a sadržaji će biti strukturirani prema školskim predmetima i znanstvenim područjima.

Uz učenike i nastavnike 151 škole uključene u pilot projekt, sadržajima u Edutoriju moći će pristupati i sve ostale škole koje ne sudjeluju u provedbi projekta e-Škole, a mogućnost korištenja Edutorija imat će i građani koji nisu članovi akademske ili obrazovne zajednice. No, oni će se prethodno morati registrirati putem online obrasca.

'DOS-ovi su izrađeni kao otvoreni obrazovni sadržaji pod licencom Creative Commons koja omogućava besplatno korištenje, preradu i dijeljenje obrazovnih materijala i podataka. Pristup ovakvim sadržajima omogućuje fleksibilnu i kreativnu nastavu i učenje u različitim okruženjima - u školi, za vrijeme terenske nastave, kod kuće. 

Također, izrađeni DOS-ovi omogućuju i različite oblike rada - frontalno predavanje, individualni rad, rad u paru ili grupama te se mogu koristiti na različitim platformama, na različitim vrstama mobilnih ili stolnih uređaja, u online i offline okruženju', ističe Branka Vuk, pomoćnica ravnatelja CARNeta za podršku obrazovanju.

Obrazovanje prilagođeno i osobama s posebnim potrebama

Digitalne obrazovne sadržaje isporučili su izdavačka kuća Profil Klett, u suradnji si tvrtkom UX Passion i Centomr inkluzivne potpore IDEM te Algebra, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva.  Profil Klett zadužen je za izradu DOS-ova iz kemije i biologije, dok DOS-ove za matematiku i fiziku izrađuje Algebra.

Posebna pozornost posvećena je inkluzivnosti i  pristupačnosti materijala za korisnike koji koriste pomoćne tehnologije pa ih je moguće prilagoditi i djeci s teškoćama u razvoju. 

U izradi DOS-ova sudjelovali su brojni stručnjaci, među kojima su bili profesor matematike Toni Milun, fizičar s Instituta Ruđer Bošković Saša Ceci i pomoćnica Ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.  Sadržaji su podvrgnuti sadržajnoj, metodičkoj, inkluzivnoj i tehničkoj recenziji. 

Kako DOS-ovi izgledaju možete pogledati ovdje:

•    Kemija 7 

•    Kemija 1 

•    Biologija 8 

•    Biologija 2 

•    Matematika 7 

•    Matematika 1 

•    Fizika 7 

•    Fizika 1 

Za pregled DOS-ova u sklopu stranice Edutorija pogledajte ovdje.

  • +7
Dan otvorenih vrata FER-a Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić