TRIKOVI

Pet načina da resetirate administratorsku lozinku na Windowsima XP

11.07.2017 u 13:28

Bionic
Reading

Prije više od tri godine završila je službena podrška prastarom operativnom sustavu Windows XP. Ipak, to ni dan-danas ne spriječava mnoge da ga i dalje koriste. U nastavku stoga slijedi nekoliko savjeta i trikova kojima je moguće resetirati administratorsku lozinku

Ako baš itko mora koristiti Windows XP, ranije smo se na tportalu osvrnuli na neke od radnji koje valja izvesti radi više sigurnosti. S tim rečenim, ovaj prastari OS više nema nikakvu podršku, niti će primati sigurnosne zakrpe - pa su korisnici na milosti i nemilosti hakera i igre sa srećom. 

No, vratimo se na temu. Kako resetirati administratorsku lozinku?

1) Ctrl + Alt + Del

Ako je sustav postavljen tako da se login odvija preko tzv. Welcome Screena, postoji mogućnost logiranja na administratorske ovlasti, no u tom slučaju treba računati da lozinka nikad nije postavljena. Nakon podizanja sustava, učitat će se Welcome Screen, a nakon toga treba pritisnuti kombinaciju tipki Ctrl + Alt + Del dva puta kako bi se otvorio korisnički panel za login.

Moguće se pokušati ulogirati i bez tipkanja korisničkog imena i lozinke, no ako to ne pali dovoljno bi (bez lozinke) trebalo biti ukucati Administrator u polje korisničkog imena. Još jednom - ako je lozinka ranije postavljena, na ovaj način se ne može napraviti mnogo. 

2) Safe Mode i Command Prompt

Ako je pristup administratorskom računu i dalje onemogućen, preporučuje se resetiranje kroz Safe Mode i Command Prompt. 

Za ulazak u Safe Mode valja resetirati računalo te držati tipku F8 prilikom paljenja (ponekad pomaže i brzo pritiskanje F8). Nakon što se prikaže izbornik, treba odabrati opciju Safe Mode with Command Prompt.

Kad se sustav podigne, valja posjetiti Control Panel > User Account > Change Account. Tu vrijedi odabrati račun za koji se želi izmijeniti lozinka i pratiti upute na zaslonu.

Ako to nije upalilo iz bilo kojeg razloga, u igru može ući Command Prompt unutar Safe Modea. Treba pokrenuti Run prozor (Windows tipka + R), otipkati CMD i pritisnuti Enter. Ovo će otvoriti Command Prompt gdje valja otipkati sljedeću naredbu: 

net user [ime računa] [nova lozinka]

Za brisanje lozinke uopće, valja iskoristiti naredbu: 

net user [ime računa] ""

3) Reset kroz alternativni račun

Ovaj dio vrijedi samo i isključivo za vlasnike Windows XP u izdanju Professional. Dovoljno je posjetiti My Computer desnim klikom i odabrati Manage. Nakon toga treba ići redom na System Tools > Local Users and Groups > Users te pronaći svoj korisnički račun. Na njega treba kliknuti desnom tipkom miša i odabrati opciju Set Password.

Ako pak nije moguće otvoriti Computer Management kroz račun na kojem se ima pristup, moguće je iskoristiti daljinski pristup. Na drugom računalu (ne mora biti Windows XP) treba otvoriti Computer Management i desnim klikom na Computer Management (Local) odabrati Connect to another Computer

Nakon toga valja odabrati IP adresu računala na koji se želi spojiti. Za pojednostavljivanje je poželjno da je na istoj mreži, a adresa će biti oblika 192.168.x.x ili 10.x.x.x. Ako se pak zna ime računala moguće je otipkati i to, npr. \\DesktopPC. 

Ako korisnik nije siguran u adresu, moguće je stvari provjeriti klikom na Browse i Advanced, te odabirom opcije Find Now kako bi se skenirala lokalna mreža. Jednom kada je uspostavljena daljinska veza, moguće je promijeniti lozinku na traženom računalu odlaskom na System Tools > Local Users and Groups > Users. Tu valja odabrati račun, napraviti desni klik i odabrati Select Password.

4) LiveCD ili USB štapić

Ništa do sada nije profunkcioniralo? Ima još nade za spas. Prvo valja postaviti LiveCD ili USB štapić. Linux Live CD-i i USB alati znaju biti vrlo korisni kako bi se spasile instalacije Windowsa. Ako ne postoji mogućnost pristupa računalu, potrebno je napraviti LiveCD ili USB na drugom računalu. 

  • Napravite bootable Linux CD ili USB, npr. preko ovog vodiča
  • Resetirajte Windows XP računalo te držite tipke F12, ili ESC ili Delete kako bi odabrali uređaj s kojeg će se podizati OS. Tu odaberite CD ili USB kojeg ste kreirali na prvom koraku.
  • Pritisnite kombinaciju tipki Ctrl + L kako bi uredili Location path. Tu otipkajte computer:/// kako bi vidjeli sve pogone, te odaberite Windows instalaciju, desni klik i opciju Mount.
  • Otvorite Linux Terminal kombinacijom Ctrl + Alt + T. Pokrenite sljedeću naredbu kako bi instalirali alat za resetiranje lozinki: chntpw: sudo apt-get install chntpw
  • Izmijenite radni direktorij naredbom: cd /mnt/Windows/System32/config
  • Izlistajte Windows račune naredbom sudo chntpw -1 SAM
  • Pronađite svoj administratorski račun i iskoristite sljedeću naredbu kako bi ga selektirali: sudo chntpw -u “korisničko ime” SAM
  • Nakon toga otipkajte 2 kako bi ušli u režim uređivanja
  • Otipkajte novu lozinku, pritisnite Enter za unos i potom y za potvrdu
  • Resetirajte računalo regularnim putem (u Windows XP) i pokušajte iskoristiti novu lozinku

5) Formatiranje i reinstalacija

Ako niti prethodni korak nije upalio ne preostaje ništa drugo nego napraviti backup podataka s diskova i reinstalirati sustav - ovaj put korištenjem lozinke koju možete upamtiti. Ovaj krajnji potez je nužan, ako niti jedan od ranijih koraka nije upalio, piše MakeUseOf

Međutim, sve datoteke je moguće spasiti i vratiti na staro mjesto po reinstalaciji sustava pa je jedini pravi gubitak - vrijeme.