PROPUST STAR GOTOVO 20 GODINA

Windows XP opet na udaru, nikad neće biti zakrpan

17.11.2014 u 10:43

Bionic
Reading

Svi korisnici Windows operativnih sustava ovih dana bi trebali pokrenuti nadogradnju u obliku sigurnosne zakrpe, koju je Microsoft pružio za operativne sustave Windows Vista, 7, 8 i 8.1. Posrijedi je iskorištavanje buga prisutnog u Windows sustavima već 17 godina, a zahvaljujući kojem napadači mogu preuzeti kontrolu nad računalima, kako prenose analize sigurnosnih stručnjaka

Valjda najveći problem je činjenica da Windows XP nije ni spomenut u Microsoftovom sigurnosnom biltenu označenom kao 'kritičnim'. Dok jednostavna nadogradnja sustava zakrpom onemogućava iskorištavanje ranjivosti, mnoštvo XP računala sada je ranjivije no ikad - baš kako su stručnjaci i najavljivali već mjesecima. Taman kada su se u Oracleu odlučili prekinuti razvoj novih verzija Java platforme za XP, uslijedilo je i ovo 'iznenađenje'.

Ako ništa drugo, Microsoft za sada nije odlučio prekršiti (po tko zna koji put) obećanje da je podrška potpuno prekinuta. Korisnici Windows XP sustava imaju tek jednu opciju - riješiti se prastarog sustava ili se odspojiti s interneta.


Bug je inače prisutan samo na 32-bitnim verzijama operativnih sustava, a nadogradnja je vrlo jednostavna - po svemu sudeći kao i sami bug. 'U nekom smislu, ranjivost se cijelo vrijeme nalazila pred našim očima, usprkos tome što je gro drugih bugova u istoj Windows biblioteci ranije otkriveno i zakrpano', navodi IBM-ov istraživač Robert Freeman. Ekstremna ranjivost je označena ocjenom CVSS (Common Vulnerability Score System) 9.3/10, a usprkos činjenici da je otkrivena relativno nedavno, gotovo dva desetljeća napadači je nisu pronašli i iskoristili.

Nešto više informacija je moguće pronaći u službenom biltenu