nezgodan problem

Perseverance opet u problemima: Sakupljaču kamenja na Marsu počeli su smetati - kamenčići

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 11.01.2022 06:28
  • Objavljeno 11.01.2022 u 06:28
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Američka svemirska agencija opet muči muku s marskovskim roverom Perseverance - ovaj put zbog nekoliko vrlo iritantnih kamenčića

Rover Perseverance, odnosno njegov sustav za sakupljanje uzoraka kamenja naišao je na nezgodan problem. NASA izvješatava da je rover prestao sa sakupljanjem kamenčića nakon što se na otvoru karusela za bušilice pronašla smetnja - u obliku prisutnih kamenih krhotina. Karusel služi za pohranu bušilica i dodavanje spremnika s uzorcima za interno procesiranje, piše Yahoo Finance.

Rover je na anomaliju naišao 29. prosinca prošle godine, no tim je tek do 6. siječnja čekao da pošalje komandu za vađenje svrdla, micanje ruke iz karusela i snimanja slika koje potvrđuju problem.

Smetnje su, piše izvor, kamenčići koji su ispali iz spremnika za uzorke te koji sad uzrokuju otežano pohranjivanje svrdla u karusel. Ovo je spremište jako važno NASA-i ako uzorke planira poslati nazad na Zemlju.

Ovo, kažu iz NASA-e, nije kraj sakupljanja uzoraka. Glavna inženjerka Louise Jandura navodi da je karusel napravljen da nastavi raditi unatoč krhotinama te da će inženjeri s vremenom 'na odgovarajući način' riješiti problem kamenčića koji smetaju pri potpunom zatvaranju spremnika.

POGLED U SVEMIR

[FOTO] Svemirski teleskop koji je promijenio način na koji gledamo prema zvijezdama - pročitajte deset fascinantnih stvari o Hubbleu

Pogledaj galeriju
10

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!