NITKO NIJE SIGURAN

Pazite se hotelskih Wi-Fi mreža - na njih vrebaju ruski hakeri

16.08.2017 u 08:02

Bionic
Reading

Prema izvješću sigurnosne tvrtke FireEye, ruska hakerska skupina APT28 poznata još i pod imenom 'Fancy Bear' već neko vrijeme cilja na hotelske bežične mreže. Pored neobičnih mrlja na tepihu ili posteljini, gosti hotela sad imaju još jednu brigu na vratu...

Ova skupina cyberkriminalaca se navodno služi alatom za provaljivanje na mreže i spojene uređaje koji je razvila američka NSA (Nacionalna sigurnosna agencija). 'FireEye je umjereno pouzdan u to kako se kampanja kojom se cilja ovaj ugostiteljski sektor tržišta odvija pod skupinom ruskih hakera APT28', izvještava ova sigurnosna tvrtka.

'Vjerujemo kako su aktivnosti vezane uz ovo počele barem od srpnja prošle godine, a cijlaju putnike u hotelima diljem Europe i Bliskog istoka', pojašnjavaju

Nova tehnika napada

Najgore u ovoj priči je to da su napadači na pasivan način u mogućnosti preuzeti korisnička imena i lozinke gostiju hotela. Gosti ne moraju niti upisati svoje osjetljive podatke da bi ih hakeri ukrali!

FireEye vjeuje kako su se hakeri uspješno ubacili u hotelske bežične mreže zahvaljujući inicijalnim phishing email porukama. Nakon toga su zapravo na snagu stupili složeniji napadi, poput korištenja NSA-evog alata EternalBlue, koji je na mrežu svih mreža procurio tijekom 2017. godine. 

Ovaj alat omogućuje napadačima da šire kontrolu kroz mrežu, u konačnici obuhvaćajući i same poslužitelje koji gostima i zaposlenicima pružaju pristup internetu. 

To nije sve...

Napadi su otkriveni tek nedavno, a APT28 se služi nizom alata za svoje cyberkriminalne radnje. Jedan od njih je i Responder, alat koji služi za provaljivanje na mrežnu opremu i dolazak do korisničkih podataka. 

Ako je tkogod pomislio da mu boravak u skupljem hotelu donosi višu razinu zaštite - prevario se. FireEye navodi kako se ovim napadima može upasti u praktički bilo što, a koliko je gostiju do danas ostalo 'upecano' nije poznato. 

Sigurnosni stručnjaci savjetuju tek jedno - za spajanje na internet u hotelima, najbolje je koristiti vlastiti Wi-Fi hotspot. Sreća pa su roaming cijene u EU odnedavno prilagođene...