ŠTETA OD 850 MILIJUNA DOLARA

Hakeri načeli profite kompanija, ove su tvrtke najviše pogođene

04.08.2017 u 10:01

Bionic
Reading

Među pogođenima su Mondelez, Metro, AP Moller-Maersk, Deutsche Post DHL i Beiersdorf, a stručnjaci procjenjuju štetu u visini od 850 milijuna dolara

Brojne kompanije postale su žrtve virusa Not Petya, koji je započeo niz kibernetičkih napada, proširivši se iz Ukrajine prema istočnoj Europi, a zatim i diljem svijeta. Ti napadi su uzeli danak poslovnim rezultatima najvećih američkih i europskih kompanija u drugom tromjesečju. Ne samo to, već su i napadi rezultirali zatvaranjem morskih luka, tvornica i korporativnih sjedišta.

Koje tvrtke su na meti?

Mondelez, prije poznat pod nazivom Kraft, te FedEx među pet su multinacionalki koje su već ranije izvijestile da su imale financijske troškove zbog virusa koji ih je pogodio 27. lipnja. 

 Danska brodarska kompanija AP Moller-Maersk, koja preveze svaki sedmi globalno isporučen kontejner, objavila je 20. srpnja da su joj međunarodne operacije ozbiljno pogođene kibernetičkm napadima, no nije pretrpjela gubitak poslovnih podataka.

'Očekujemo ograničeni utjecaj kibernetičkih napada, koji se procjenjuje u rasponu od 50 do 450 milijuna dolara', kaže analitičar David Kersten. Još neke od napadnutih kompanija su i Deutsche Post DHL grupa i maloprodajni lanac Metro.

Zadnja u nizu napadnutih je i njemačka kompanija Beiersdorf, proizvođač brenda Nivea. Okrivila je kibernetički napad za smanjenje svojih poslovnih rezultata u prvom polugodištu, jer joj je prekid računalnih veza i komunikacija uzrokovao kašnjenja u isporukama proizvoda od 5 do 10 dana. I u drugom tromjesečju su imali problema, jer su u prodajnim prihodima izgubili 35 milijuna eura uslijed kašnjenja isporuka, a u to su uključeni i troškovi angažmana vanjskih stručnjaka, te promocije i korištenja drugih proizvodnih odredišta kako bi se nadoknadile isporuke.

Treba se naviknuti

Jake Dollarhide, čelnik investicijskog društva iz Oklahome Longbow Asset Management, koji upravlja imovinom vrijednom 85 milijuna dolara, očekuje da će kibernetički napadi postati uobičajeni u poslovnim izvješćima. 'Kao ulagači na burzi moramo prihvatiti tu posve novu realnost u digitalnom dobu', ističe Dollarhide. No, prema riječima izvršnog direktora investicijske tvrtke Strategic Cyber Venturesa Toma Kellermanna, većina poduzetnika nije primjereno zaštićena od kibernetičkih napada.

Cyence, tvrtka koja pomaže osiguravateljima izmjeriti rizik od kibernetičkih napada, procjenjuje ekonomske troškove od NotPetya u visini od 850 milijuna dolara

Veliki globalni kibernetički napadi imaju potencijal izazvati ekonomske štete poput katastrofalnih prirodnih nesreća, primjerice kao tornado Sandy u SAD-u 2012., izvijestili su Cyence i Lloyd's of London u zajedničkom izvješću u srpnju. Prosječna ekonomska šteta takvih događaja može se kretati u rasponu od 4,6 do 121 milijardu dolara, stoji u njihovu izvješću.