putovanje bez straha

Veliki vodič kroz ukidanje roaminga - evo što nas čeka od 15. lipnja

21.05.2017 u 17:30

Bionic
Reading

Velika većina žitelja Europske Unije uskoro će moći putovati bez straha, uz korištenje mobilnog telefona kao da su stalno u matičnoj zemlji. Nova EU pravila koja će na snagu stupiti 15. lipnja pokrivaju govorne pozive, poruke i podatkovni promet. Kako će stvar funkcionirati?

Nova EU regulacija roaminga nazvana još i RLAH (Roam Like At Home) znači da će se cijene u roamingu (gostovanju u drugim telekom mrežama izvan matične zemlje) od sredine lipnja određivati na osnovu nacionalnih cijena. One se odnosi na mobilne pozive, slanje poruka i korištenje podatkovnog prometa po cijenama kao kod kuće dok građani putuju po Europi, odnosno između zemalja EU/EEA (članice EU-a te Norveške, Islanda i Lihtenštajna).

No, pored ove osnove, potrošači EU imaju još mnogo pitanja, a na neka od njih su u EU pokušali dati odgovor na službenim stranicama. Neka od najzanimljivijih slijede u nastavku: 

  • Koliko ću plaćati ako pri putovanju primim poziv?

Ako putujete kroz EU nakon 15. lipnja 2017. nećete plaćati ništa - kao da ste kod kuće!

  • Postoje li ikakvi izuzeci ili skrivena pravila s ovim novim prednostima?

Možete koristiti mobitel kao da ste kod kuće dok god ste unutar EU. Ako se preselite u neku drugu EU zemlju, morate imati na umu kako ćete morati prebaciti i mobilnog operatera, nećete više moći koristiti prednosti i troškove postojećeg operatera. S tim rečenim Roam Like At Home vrijedi i za novog operatera. 

  • Postoje li ikakva ograničenja u smislu poziva, slanja SMS-ova i korištenja podatkovnog prometa po cijenama kao kod kuće, za vrijeme putovanja?

Ako kod kuće imate neograničene pozive i SMS poruke, to će vrijediti za vrijeme putovanja bilo gdje u EU. Ako ste pak imali i neograničen podatkovni promet ili vrlo jeftin podatkovni promet kod kuće, postoji vjerojatnost da će vaš operater implementirati određene stavke da se osigura 'poštena uporaba'. Ako je to slučaj, operater vas mora unaprijed obavijestiti o mogućim ograničenjima, no ona i dalje moraju biti dovoljno visoka kako bi vi i dalje mogli potpuno uživati u podatkovnom roamingu. 

  • Koliko dugo mogu koristiti prednosti Roam Like At Home kada sam u inozemstvu?

Općenito pravilo koje tu vrijedi jest da dok god provodite više vremena kod kuće nego u inozemstvu ili koristite mobilne usluge više kod kuće nego u inozemstvu možete koristiti sve prednosti unutar EU. Ovo se smatra poštenim korištenjem. 

Ako ovo ne ispadne slučaj, operater će vas kontaktirati, kao i u situaciji da postoji zlouporaba RLAH-a unutar četveromjesečnog perioda. Ako i van ograničenja nastavite koristiti mobilne mreže van matične zemlje, postoji vjerojatnost da će operater početi dodavati manje troškove na vašu pretplatu. Troškovi će biti ograničeni na 3,2 centa po minuti govornog poziva te jedan cent po SMS poruci. Za podatkovne troškove ograničenje je postavljeno na 7,7 eura po GB prometa, no stvari će se od 1. siječnja 2022. sniziti na 2,5 eura po gigabajtu. 

  • Koristim pre-paid karticu (ne pretplatu). Mogu li i ja iskoristiti nove prednosti od 15. lipnja?

Da. Ako plaćate po jedinici, a cijena za podatkovni promet je niža od 7,7 eura po GB, postoji mogućnost da će operater postaviti ograničenje na promet. Na primjer, ako imate 13 eura (10,8 eura bez PDV-a) na SIM kartici kada idete u roaming, imat ćete barem 10,8/7,7=1,4GB podatkovnog prometa unutar EU. 

  • Ne planiram ikad putovati kroz EU. Hoće li primjena novih roaming pravilnika imati ikakvog utjecaja na mene?

Ne. Ne putujete li kroz EU, za vas neće biti nikakvih izmjena. Možda ćete dobiti obavijest od operatera o novim mogućnostima i pravilnicima, no ništa u praksi se za vas neće mijenjati. U slučaju da vam operater izmjeni uvjete ugovora, imat ćete pravo prekinuti ugovornu obvezu bez ikakvih troškova, ako vam novi uvjeti ne odgovaraju. 

  • Ako premašim ograničenja (poštenu uporabu) za vrijeme putovanja, na kakve dodatne troškove mogu računati?

3,2 centa po minuti govornih poziva (plus PDV)

1 cent po SMS-u (plus PDV)

7,7 eura po GB podatkovnog prometa (plus PDV)

Za podatkovne troškove, riječ je o iznosu koji je 6,5 puta niži od današnjih troškova i čak 26 puta niži od troškova koji bi vrijedili 2015. godine. Za pozive je riječ o 36 posto nižim troškovima od onoga što imamo danas, tj. šest puta nižim troškovima u odnosu na ono što bi vrijedilo u 2015. godini. 

  • Trebam li napraviti nešto posebno za aktiviranje Roam Like At Home?

Ne! Operater će jednostavno automatski prestati dodavati roaming troškove kada odlučite putovati kroz EU nakon 15. lipnja.

Više pitanja i odgovora moguće je pronaći na službenim FAQ stranicama