MEDVEDEV TRAŽI KRIVCE

Pala ruska raketa; izlile se tone otrova!

02.07.2013 u 09:37

Bionic
Reading

Ruska raketa bez ljudske posade, koja je u orbitu nosila tri navigacijska satelita, srušila se u utorak nekoliko sekundi nakon lansiranja iz svemirskog uzletišta Bajkonur u Kazahstanu. Nema vijesti o ozlijeđenima, ali razmatrala se evakuacija stanovnišva jer su na mjestu nesreće gorjele tone otrovnog goriva

Havarija se dogodila u trenutku izravnog TV prijenosa. Državna televizijska postaja Rossija-24 emitirala je snimke na kojima se vidi raketa Proton-M kako skreće s putanje nekoliko sekundi nakon uzlijetanja i pada na tlo uz veliku eksploziju nedaleko od lansirne rampe.

Ruski mediji javili su o velikom požaru na mjestu pada rakete i o oblaku koji se digao iznad zapaljenog otrovnog goriva. Nema izvješća o mogućim ozljeđenima. Interfax navodi da je svo osoblje u svemirskoj bazi bilo na sigurnome. 'Prema preliminarnim procjenama, svemirska baza nije oštećena i nema žrtava', objavila je kazahstanska svemirska agencija Kazcosmos, dodajući da je raketa pala na području baze, te da jepritom ispuštena velika količina raketnog goriva.

EKOLOŠKA KATASTROFA IPAK IZBJEGNUTA?

Interfax je javio da se zapalilo oko 170 tona heptila, vrlo toksičnog raketnog goriva. Vlasti Kazahstana razmatrale su evakuaciju obližnjih gradića u tom slabo naseljenom području zemlje zbog opasnosti po zdravlje stanovnika. Sretna okolnost u nesreći je kiša koja je počela padati, pa se oblak počeo spuštati prema zemlji i evakuacija možda neće biti nužna.

Tatjana Koroljeva, šefica laboratorija za ekološku sigurnost sa sveučilišta moskovskog MGU-u, tvrdi da se ne može govoriti o ekološkoj katastrofi, jer da je uslijed tako snažne eksplozije sav štetni heptil morao izgorjeti.

Raketa je u orbitu trebala ponijeti tri satelita za ruski satelitski navigacijski sustav GLONASS. Rossija-24 javlja da su sateliti vrijedni oko 200 milijuna dolara.

MEDVEDEV TRAŽI KRIVCE U VODSTVU ROSKOSMOSA
Na taj satelitski navigacijski sustav, koji bi trebao konkurirati američkom GPS-u, Rusija planira potrošiti 9,1 milijardu dolara do 2020. godine. Njegov razvoj planiran je još u doba Sovjetskog Saveza prije više od 40 godina, no usporen je zbog brojnih problema s financiranjem i sumnji na korupciju, te padovima raketa, uključujući i eksploziju 2010. u kojoj su također izgubljena tri satelita. Najnovija katastrofa usporit će, prema prvim procjenama, cijeli proces za još godinu dana.

Mediji javljaju da bi uzrok nesreće mogao biti kvar na motoru ili sustavu navođenja.

Ruski premijer Dmitrij Medvedjev naredio je osnivanje vladine istražne komisije kako bi se utvrdili uzorci nesreće, kao i dostavljanje spiska ljudi koji su za nju odgovorni. Pritom je naglasio da spisak mora uključivati i pojedince iz rukovodstva Roskosmosa. Pokretanje vlastite istrage najavila je i kazahstanska vlada.

Raketa Proton prvi je puta testirana još šezdesetih godina prošlog stoljeća, a originalno je zamišljena kao interkontinentalna raketa za nošenje nuklearnog oružja. Nekoliko rušenja Protona posljednjih godina dovelo je do zategnutih odnosa između Rusije i Kazahstana, od kojega Moskva unajmljuje svemirsku bazu Bajkonur.