IMPACT

Ovu bioničku protezu moguće je proizvesti u rekordno kratkom vremenu

24.11.2019 u 16:51

Bionic
Reading

Znanstvenici na engleskom sveučilištu otkrili su metodu pomoću koje se 3D ispisom može proizvesti umjetna bionička ruka - za manje od deset sati

Osobe podvrgnute amputaciji kojima trebaju novi udovi najčešće moraju čekati jako dugo prije nego što dobiju prilično potrebnu nogu ili ruku. Procedura izrade umjetnog uda može trajati čak tri tjedna, u što je uključen niz ostavljanja otisaka za kalup, prepravaka i podešavanja.

Na sreću svih unesrećenih, tim inženjera iz razvojne skupine WMG na sveučilištu Warwick u Engleskoj uz pomoć nekoliko kompanija su uspjeli stvoriti bioničku ruku koja se može proizvesti pomoću 3D pisača. Proizvod se zove IMPACT Hand, a moguće ga je u potpunosti ispisati i pripremiti za isporuku za manje od deset sati.

Bionička ruka IMPACT inspirirana je vrlo sličnim dizajnom kojeg je razvio Ben Ryan nakon što je njegov sin ubrzo nakon rođenja morao amputirati ruku.

Tim IMPACT odlučio je nadograditi Ryanov dizajn ubacivši tintu koja može provoditi električnu energiju direktno u polimer korišten za printanje. Kada ugrađeni senzori osjete aktivnost određenog mišića, motori pogonjeni baterijom unutar ruke kreću u rad te pomiču palac u različitim smijerovima, omogućivši ruci da hvata različite predmete.

'WMG je oduševljen prilikom da razvija i bude partner u projektu IMPACT - da pomogne razviti inovativnu i revolucionarnu tehnologiju' komentirao je Dr. Greg Gibbons iz WMG-a na Sveučilištu u Warwicku.

IMPACT ruka Izvor: Screenshot / Autor: Sveučilište u Warwicku

Svi koji žele kupiti IMPACT ruku mogu to napraivti putem posvećene web stranice. Kupci samo moraju unijeti mjere i izabrati boju - nakon što to naprave, printanje će početi i ruka će biti spremna za 10 sati.