fairvotes

Ova je hrvatska tvrtka osmislila elektronički sustav glasovanja

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 20.11.2019 14:06
  • Objavljeno 20.11.2019 u 14:06
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Estonci elektroničkim putem glasuju još od 2005. godine. Bilo bi sjajno kad bi i mi mogli izbore provoditi elektroničkim putem, poručuje direktor IDE3 Ivan Hendija

Hrvatska tvrtka IDE3 osmislila je sustav za elektroničko glasovanje FairVotes kako bi taj postupak učinila jednostavnijim, financijski isplativijim, sigurnim i transparentnim.

Ideja za kreiranje ovog sustava, objasnio je direktor te tvrtke Ivan Hendija, nastala je tijekom suradnje s jednim klijentom kada je njegov tim svjedočio složenom procesu kreiranja, trajanja i završetka klasičnog izbornog procesa.

'Taj je proces bio iznimno dugotrajan, zahtijevao je angažman brojnih suradnika, a troškovi su bili visoki. Htjeli smo pokušati ubrzati ga, pojednostaviti, učiniti financijski dostupnijim te da pritom korisniku pružimo apsolutnu sigurnost i transparentnost', rekao je Hendija.

TEHNO PREGLED

Motorola nije jedina: Neobični smartfoni koje smo imali prilike vidjeti ove godine

Pogledaj galeriju
5

Sustav za glasovanje FairVotes omogućuje kreiranje pitanja, dodavanje glasača na listu, slanje poziva na glasovanje putem e-mail adresa.

Organizator izbora u svakom trenutku može provjeriti odaziv glasača i podsjetiti ih na proces izbora koji je u tijeku, a rezultati su dostupni odmah po završetku glasovanja.

Hendija je istaknuo kako aplikacija štedi vrijeme i novac jer nema tiskanja listića, slanja poziva, angažmana osoba koje će provoditi ili nadzirati proces glasovanja, kao ni za potrošnjom papira.

Glasovanje je moguće obaviti putem mobitela, laptopa i tablet računala. Glasovati može samo osoba koja je primila poziv i prijavila se u sustav kroz višestruki proces verifikacije.

FairVotes - sustav za e-glasovanje

Izvor: Društvene mreže / Autor: FairVotes - sustav za e-glasovanje

FairVotes je podijeljen po razinama usluge pa je tako uporaba ove aplikacije za neprofitne organizacije i društva do 20 glasača potpuno besplatna i dostupna na stranici www.fair-votes.com.

'Estonci elektroničkim putem glasuju još od 2005. godine. Nas uskoro očekuju predsjednički izbori. Bilo bi sjajno da i mi u Hrvatskoj pojednostavimo proces glasovanja na svim razinama i u svim organizacijama u kojima možemo.

Tko zna, možda već sljedećeg puta izbore za predsjednika, gradonačelnike, parlamentarne izbore i slično budemo mogli provoditi elektroničkim putem, baš kao Estonci', nada se Hendija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!