AKO SI IH MOŽETE PRIUŠTITI

Ovo su najbolje grafičke kartice koje danas možete uzeti

20.06.2017 u 12:09

Bionic
Reading

Namijenjene svijetu računalnih igara više no ičem drugom, zasebne grafičke kartice pored prikaza u višoj kvaliteti od integriranih rješenja omogućit će i fluidnije igranje, a nerijetko i duže trajanje računala općenito. Ipak, sve ima svoju cijenu...

Neke grafičke kartice tako samostalno koštaju poput kompletnog prosječnog PC-ja, no tko traži vrhunski proizvod nema kamo dalje gledati od gore prikazanog modela NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti. Riječ je o nasljedniku modela Titan X, a mnogi vjeruju kako je upravo ovo kartica koja je inicijalno i trebala ugledati svjetlo dana. Što onda donosi računalna komponenta od kakvih šest tisuća kuna? 

GTX 1080 Ti sadrži 3.584 stream procesora, uz radni takt jezgre na 1.480Mhz, potpomognut posebno izvedenim hlađenjem, boljim nego kod ranijeg izdanja Titan X. Tu je naravno i 11GB GDDR5X memorije na 11GHz. Sve ovo je više nego dostatno za ugodno igranje čak i na razlučivosti 4K, a jasno kako to znači da je grafička kartica spremna i za svijet virtualne stvarnosti. 

Ova Nvidijina kartica za sada ni nema pravu konkurenciju. AMD bi ovo ljeto trebao otkriti nešto papreno iz serije RX Vega, no za sada o tom nema mnogo tehničkih detalja (a kamoli cijene). 

U cjenovnom rangu oko dvije tisuće kuna već se polako ulazi u tzv. mainstream segment. Riječ je o grafičkim karticama koje će većinu današnjih igraćih naslova pokrenuti na maksimalnim detaljima, no ne nužno i uz razlučivost 4K. AMD Radeon RX 580 upravo je jedna takva grafička kartica, u ponudi Asusa, MSI-ja i XFX-a. 

Performanse na razlučivosti 1080p su izvrsne (a prolazi i 1440p), zahvaljujući optimizaciji arhitekture Polaris. Tehnički gledano, riječ je o nabildanom izdanju prošlogodišnje kartice Radeon RX 480, no u istom cjenovnom rangu. RX 580 donosi 2.304 stream procesora, uz radni takt jezgre na 1.340MHz. Tu je još i 8GB DDR5 video memorije, uz radni takt 8GHz. 

Tko želi korak više uz okruglih tisuću kuna više troška, NVIDIA GeForce GTX 1070 je idealan izbor. Tu je već riječ o danas najnaprednijoj GPU arhitekturi, Nvidia Pascal, koja omogućuje igranje na praktički svim razlučivostima uz izvrsne VR performanse. Kao i u ranijem slučaju, AMD bi pojavom prvih Vega kartica mogao konkurirati u ovom visokom srednjem segmentu, no do tada...

Uz cijenu nešto manju od tisuću kuna, u ulaznoj kategoriji grafičkih kartica općenito dominiraju AMD-ovi proizvodi. Jedan takav je AMD Radeon RX 460, kompaktna grafička kartica primamljiva ne toliko zbog performansi koliko zbog cijene manje od tisuću kuna. 

U svakom slučaju, kad je riječ o igranju na 1080p, RX 460 ubjedljivo će potući klasična integrirana rješenja te osigurati solidne performanse na nižim razinama kvalitete prikaza. Kod starijih igara poput brojnih RTS i MOBA naslova, valja računati da će minijaturni RX 460 izvući maksimum, uz ne pretjerano zagrijavanje i potrošnju struje.