TEHNO SAVJETI

Ovladajte kopiranjem teksta na iPhoneu uz ove jednostavne trikove

02.12.2019 u 14:34

Bionic
Reading

Kopiranje i lijepljenje (copy-paste) teksta na iPhoneu je strahovito jednostavan proces koji, ako njime ovladate, može olakšati i poboljšati svakodnevno iskustvo korištenja uređaja

Svi korisnici Mac računala jako dobro znaju za dobru staru kombinaciji Cmd+C i Cmd+V, kratice koje se koriste za brzo kopiranje podataka i sadržaja koji rade u velikoj većini programa. Pitanje je, doduše, kako kopirati stvari jednog dana kad se domognete iPhonea?

Premda ovo zvuči kao još jedna tema u kojoj objašnjavamo osnovne elemente korisničkog sučelja modernih uređaja, iznenadili biste se koliko puno vlasnika iPhonea nije upućeno u ovu značajku - i upravo zato prije nego što krenemo s objašnjavanjem želimo reći da je ovaj vodič napravljen upravo za njih.

Kako kopirati tekst na iPhoneu?

Prvo pritisnite na ekran i vidjet ćete meni u kojem vidite komande Copy (kopiraj) i Paste (zalijepi). Evo kako proces funkcionira u iOS-u. Prvo što morate napraviti je izabrati jednu riječ ili isječak i zaljepiti ga negdje drugdje na iPhoneu.

Ako birate riječ, birate ju sa dvostrukim pritiskom na ekran. Iskočit će vam mali ekran s opcijama Izreži, kopiraj, zaljepi i ostalo. Ako ste u pregledniku, vidjet ćete kopiraj, pretraži, podijeli...

Ako želite birati više od jedne riječi, razvucite oznaku s malim kružićem na bilo koji rub teksta da biste označili odabrani dio članka, paragrafa ili dokumenta. Kursor je moguće povlačiti lijevo, desno, gore i dolje.

TEHNO PREGLED

Motorola nije jedina: Neobični smartfoni koje smo imali prilike vidjeti ove godine

Pogledaj galeriju

Ako želite možete ovim redoslijedom pritisaka prsta birati riječ, rečenicu, odjeljak ili sav tekst na ekranu, možete do napraviti ovako:

  • Za biranje jedne riječi, dvostruko pritisnite jednim prstom
  • Za biranje rečenice: pritisnite na rečenicu tri puta
  • Za biranje paragrafa: pritisnite na njega četiri puta
  • Za biranje svog teksta na stranici: pritisnite dvaput prstom na početak i povucite ga sve do dna stranice

Nakon što se izabrali tekst, birajte opciju Kopiraj. Kopirani tekst je pohranjen na 'clipboardu' te je spreman za lijepljenje gdje god je to potrebno. Clipboard je međuspremnik koji radi u pozadini, nevidljiv je te može u jednome trenu pohraniti samo jedan predmet. Ako kopirate nešto novo, stari tekst ćete izbrisati.

Birajte lokaciju unutar apliakcije ili dokumenta u koji želite zalijepiti tekst. Pritisnite i držite prst sve dok ne dobijete izbornik i na njemu samo birajte Zalijepi (paste).

Jeste li znali za geste?

Apple je u iOS 13 uveo nekoliko jako korisnik novih gestikulacija. Riječ je o brzim potezima s tri prsta kojima vršite osnovne operacije poput kopiranja i lijepljenja. Zavisno o vašim preferencama, možete koristiti ono što smo već opisali ili ove novouvedene geste.

Iz iskustva možemo potvrditi da je za ovu metodu najlakše koristiti palac i dva prsta. Nakon što birate tekst, možete ga izrezati dvostrukim 'štipanjem' s tri prsta. Za kopiranje 'uštipnite' sadržaj pomoću tri prsta (zamislite da hvatate tekst s ekrana). Za lijepljenje 'ispustite' sadržaj raširivši tri prsta (zamislite da tekst odlažete na ekran).