NE MUČITE SMARTFON

Ovi trikovi za dulje trajanje baterije stvarno pale

02.10.2017 u 08:42

Bionic
Reading

Teško da možete zamisliti život bez pametnog telefona? I kako bi bio još jednostavniji da nema svakodnevnog punjenja? Evo kako na trajanje baterije i njenu potrošnju može utjecati niz različitih stvari, o kojima obično ni ne razmišljamo

Očistite taj priključak!

Redovito čistite svoj uređaj. Ne samo radi higijene i ne samo površine poput prednje i stražnje strane, već i priključke za punjenje i audio. Nošenjem uređaja u džepu ili torbama, u utoru za punjenje uređaja lako se skupe mrvice prašine i tekstila, a koje mogu izazvati niz problema pri punjenju uređaja.

Očistite ih korištenjem suhog (!) štapića za uši i čačkalicom i pripazite da ne oštetite konektore unutra.

Koristite tamnije pozadine

Svijetle pozadine možda izgledaju lijepo na mobilnim uređajima, no kako piše BrightSide, šareni i svijetli wallpaper vrlo lako voli trošiti energiju – sve i da se na uređaju samo gledaju obavijesti svako malo. Iskoristite kakav crno-bijeli wallpaper kako bi algoritmi što manje 'popravljali sliku' i aktivirajte automatsku regulaciju svjetline zaslona sa što nižom početnom postavkom.

Ne držite uređaj uvijek u rukama

Stvar je navike, no držanjem pametnog telefona u rukama samo više zagrijava komponente u njemu. To je posebno osjetno ljeti, kad usprkos znoju mnogi i dalje ne ispuštaju mobitel uz ruku. Upamtite – što su komponente toplije, to lošije rade. Ista stvar vrijedi i za bateriju uređaja.

Ugasite automatsku rotaciju zaslona

Ovu opciju valja koristiti samo kada uistinu trebate nešto gledati u horizontalnom položaju. Ostatak vremena je ugasite, kako se akcelerometar uređaja ne bi petljao u potrošnju (ili barem manje).

Provjerite što je u pozadini

Brojne otvorene aplikacije vole raditi u pozadini čak i kada ih se zatvori. Dok BrightSide navodi da je za to potrebno koristiti multitasking sučelje, pametnije je provjeriti listu aplikacija po potrošnji i vidjeti koliko su i kad aktivne. Nažalost, gašenjem pozadinske aktivnosti velika je vjerojatnost da će vam primjerice kod komunikacijskih aplikacija poruke nešto kasniti – ili će stići tek s pokretanjem aplikacija. Možda to i nije toliko loše…

Vibracije troše mnogo energije

Iako se čini kako je režim vibriranja uređaja vrlo praktičan, valja napomenuti da će potrošnja baterije biti odgovarajuće viša. Za koje god je moguće aplikacije valja ugasiti ovu značajku, a što posebno vrijedi za ranije spomenute komunikacijske aplikacije. Ako čavrljate s nekim i mobitel vibrira svakih par sekundi – ne možete očekivati dugo trajanje na jednom punjenju.

  • +13
Je li ovo 20 najboljih smartfona na svijetu? Izvor: OnePlus / Autor: OnePlus

Postavite automatsko gašenje zaslona

Automatski timeout zaslona valja postaviti na najniži mogući broj, posebno za one koji nemaju naviku ručno gasiti zaslon uređaja nakon kraja rada. Zvuči kao jednostavan potez, no manje uključenog zaslona = bolje trajanje baterije u konačnici.

Pogasite GPS, Bluetooth i Wi-Fi

Kad god ih ne koristite, GPS, Bluetooth i Wi-Fi valja ugasiti. To posebno vrijedi za starije Bluetooth uređaje i bilo kakvu vrstu GPS praćenja.

Ugasite uređaj noću

Ovo možda zvuči drastično, no omogućit će mnogo bolje trajanje baterije ako niste pri izvoru, manje smetnji – a moglo bi popraviti i neke probleme u radu uređaja, piše BrightSide.