JOŠ JEDAN STISKAVAC

Evo kako ćete zaključati iPhone X ako vam ga pokušaju ukrasti

01.10.2017 u 10:23

Bionic
Reading

Stisnete li iPhone X, to će druge ljude onemogućiti da vam ga ukradu, tvrde u Appleu

Novi Appleov top model pametnog telefona ima sigurnosne postavke koje onemogućavaju korištenje ugrađene značajke prepoznavanja lica ukoliko su dvije tipke sa strane pritisnute istovremeno, naveo je šef Appleovog odjela za softver Craig Federighi u odgovoru razvojnom programeru koji mu je poslao pismo puno pitanja o tehnologiji Face ID. 

Njihova prepiska otkriva više pojedinosti o tehnologiji koja široj javnosti neće biti dostupna do 3. studenog, a o kojoj se dosad raspravljalo gotovo isključivo samo u Appleu. 

Federighi je tijekom predstavljanja imao ponešto problema s korištenjem Face ID-ja jer ga iPhone X isprva nije prepoznao pa je odbio odmah otključati zaslon. To je navelo mnoge da se zapitaju koliko je ta tehnologija doista pouzdana.

No, Federighi je u odgovoru naveo kako se na pozornici Steve Jobs Theatrea dogodilo nešto što se pri uobičajenom korištenju iPhonea X gotovo sigurno neće. 

Naime, smartfonom korištenim za prezentaciju rukovao je veliki broj ljudi prije no što je došao do njega, pa je bio zaključan. 'Nama koji smo mjesecima koristili iPhone X to nije stvaralo probleme', ustvrdio je Federighi.

Dva osigurača protiv lopova

Ujedno je pokušao umiriti one koji strahuju kako će iPhone X biti lako ukrasti tako što će lopov usmjeriti mobitel prema licu vlasnika i potom moći pristupiti svemu što je na uređaju. 

Federighi je rekao kako postoje dva osigurača. Ako ne gledate izravno mobitel neće se otključati, a i ako stisnete tipke s obje strane dok ga predajete Face ID će biti privremeno isključen. 

Hoće li nas iPhone X znati prepoznati ako nosimo sunčane naočale? S većinom, ali ne i sa svima, napisao je Federighi. Naime, većina sunčanih naočala propušta dovoljno infracrvenog svjetla kako bi Face ID mogao prepoznati lice, piše Independent

  • +5
Predstavljen iPhone X Izvor: Reuters / Autor: STEPHEN LAM