savjeti

Ovako najlakše možete izbrisati povijest pretraživanja na Facebooku

26.04.2018 u 13:41

Bionic
Reading

Donosimo vam savjet kako izbrisati povijest pretraživanja na Facebooku, bilo da koristite web ili mobilnu aplikaciju

Kao i većina on-line platformi, Facebook sprema povijest pretraživanja koju možete jednostavno izbrisati, bilo da to želite učiniti za pojedinačna pretraživanja ili cijelu s telefona ili preglednika.

Puno se već pisalo o tome koliko Facebook zna o vama. Jedan od načina kako prikupljaju podatke je i vaša povijest pretraživanja. Jeste li ikad primijetili da vam predlaže ljude na čijim ste profilima nedavno bili?

U šumi postavki privatnosti, može biti teško pronaći željene, bilo da se radi o promjeni privatnosti starih postavki ili pukom brisanju povijesti pretraživanja. Evo kako to možete jednostavno učiniti.

Ako koristite Facebook u pregledniku

  • Na stranici svog profila kliknite gumb Pogledaj zapisnik aktivnosti ili View your activity log koji se nalazi na desnoj strani.
  • Na izborniku s lijeve strane, pod stavkom Fotografije i videozapisi, Prijatelji i reakcije, Komentari (Photos and Videos, Likes and Reactions, Comments), kliknite Više ili More.
  • Kada se izbornik proširi kako bi se prikazali svi filtri, kliknite Povijest pretraživanja ili Search history.
  • Vidjet ćete potpuni kronološki popis svega što ste tražili na Facebooku. Tu možete izbrisati pojedinačna pretraživanja tako da kliknete gumb Uredi ili Edit pored stavke i kliknete Izbriši ili Delete.
  • Ujedno možete brisati čitavu povijest pretraživanja jednim klikom na gumb Očisti pretraživanja odnosno Clear Searches.
Zuckerberg u Kongresu Izvor: Profimedia / Autor: NN

Kako izbrisati povijest pretraživanja na mobilnoj aplikaciji

  • Ako pristupate Facebooku preko mobitela, ovu postavku možete naći i u mobilnim aplikacijama društvene mreže.
  • Idite na stranicu profila i dodirnite gumb Zapis aktivnosti ili Activity Log ispod fotografije profila. Na iOS-u gumb je treći s lijeve strane, a na Androidu je na lijevoj strani.
  • Dodirnite Filtar pri vrhu zaslona.
  • Pomaknite se prema dolje da biste pronašli i dotakli Povijest pretraživanja ili Search History.
  • Možete izbrisati cijelu povijest pretraživanja tako da dodirnete opciju Obriši pretraživanja ili Clear searches i zatim dodirnete Potvrdi ili Confirm.
  • Da biste izbrisali pojedinačne unose, dodirnite ikonu pored odgovarajućeg unosa i dodirnite Izbriši. Na iOS-u ikona je strelica, a na Android telefonima je X.

Facebook vas također upozorava da ćete izbrisati cijelu povijest pretraživanja, no s obzirom na sve kontroverze oko Facebooka i pravila o privatnosti, to možda nije tako loša stvar, piše makeuseof.

MORE PODATAKA

Što sve Facebook i Google znaju o vama? Pogledajte sami

Pogledaj galeriju