opet u studenom

Ovako je izgledalo testiranje NASA-ine nadzvučne tehnologije, a bit će ih još

02.07.2018 u 14:08

Bionic
Reading

Era novih nadzvučnih zrakoplova je iza ugla i NASA je upravo objavila video prvog testiranja, a već su za kraj godine isplanirali nova kako bi odredili prihvatljivu razinu buke. U tome će im pomoći lokalni stanovnici

Stanovnici američke savezne države Texas dobro znaju kako zvuči NASA-ina tiha nadzvučna tehnologija. Naime, američka svemiska agencija planiraj provesti niz javnih testova u blizini obalnog grada Galvestona krajem ove godine.

Najatraktivnije će biti vježbe koje će izvoditi zrakoplov F/A-18 Hornet, a njegovi će ronilački manevri proizvoditi glasnije zvukove iznad Meksičkog zaljeva, dok će se tiše vježbe odvijati na kopnu pored Galvestona. Nakon toga, 'najmanje' 500 lokalnih volontera pružit će NASA-i povratnu informaciju o onome što su čuli. Osim njih, buku će mjeriti i audio senzori.

  • +9
NASA-ina tehnologija Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Znanstvenici se nadaju da će testovi koje bude izvodio Hornet pomoći odrediti razine zvučnih udara koje stanovnici smatraju prihvatljivima. To će, pak, pomoći NASA-inom timu za ultrazvučno zrakoplovstvo X-59 da provjeri teorije o podnošljivoj razini buke dok je zrakoplov još u izgradnji.

Iako su vježbe planirane za studeni ove godine, prava se testiranja ne očekuju prije 2021., a prvi let 2023. godine. Test pored Galvestona ipak je više testiranje novih mogućnosti putovanja zrakoplovima, nego dokaz o početku ere nadzvučnih letova, piše Engadget.

Evo kako je to izgledalo i zvučalo na testiranju prošli tjedan.

Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA/YouTube