'GOLIŠAVE SNIMKE'

Ovako izgleda Antarktika bez leda

05.12.2011 u 15:52

Bionic
Reading

Ako ste se ikada pitali kako bi Antarktika izgledala bez leda, nova detaljna karta najjužnijeg kontinenta na zemaljskoj kugli sigurno će vas razveseliti

Naime, članovi projekta BEDMAP uspjeli su na temelju podataka koji su desetljećima prikupljani iz brodova, zrakoplova i satelita, pa čak i iz zaprežnih saonica, napraviti simulaciju tla. Zanimljivo je da manje od jedan posto njegova tla nije prekriveno bijelim pokrovom. Na donjoj karti najviši vrhunci označeni su crvenom i crnom bojom (kliknite za uvećanje). Svijetloplava jasno pokazuje protežnost kontinenta, dok su najniža područja označena tamnoplavom. Neka od njih danas se nalaze znatno ispod razine mora.

Ovaj model nije samo lijep, već je također važan za istraživanje mogućih utjecaja globalnog zagrijavanja na bijeli kontinent. Naime, znanstvenici u posljednje vrijeme bilježe velike promjene na rubovima kontinenta od kojih se odvajaju veliki dijelovi leda i tope u oceanskim vodama. Podaci koje je prikupio BADMAP pomoći će znanstvenicima da predvide razmjere i brzinu razvoja situacije.

Kliknite za uvećanje

'Te informacije su temelj naših modela koji otkrivaju kako led putuje kontinentom', rekao je Hamish Pritchard iz British Antarctic Surveya. 'Snijeg stalno opskrbljuje antarktičku ledenu ploču, a led neprekidno klizi prema obalama gdje se kida ili otapa. To je velik i spor hidrogeološki ciklus. Za stvaranje ovakvih modela potrebno je znanje o složenoj fizici leda, ali i topografska karta tla po kojem led klizi, a to je BEDMAP.'

Karta je danas predstavljena na zasjedanju American Geophysical Union (AGU), najvećoj godišnjoj konferenciji planetarnih znanstvenika na svijetu.

U istraživanjima su korišteni radari jer mikrovalno zračenje prodire kroz led, ali ne i kroz stijene.

Najzanimljivije u novom modelu svakako je područje planinskog lanca Gamburtsev u kojem najviši vrhunci dosežu 3000 metara nadmorske visine. Unatoč takvim visinama prekriveni su slojevima leda debelim više od 1000 metara.

Video animacija dolje otkriva tokove leda na Antarktici.