PAMETNA KANTA

Ovaj koš odlaganje smeća pretvara u videoigru

08.03.2017 u 06:35

Bionic
Reading

Kako bi građane New Yorka ponukali da češće bacaju smeće u za to predviđene kante i kontejnere, kreativci iz kompanije Sencity dosjetili su se koša koji odlaganje otpadaka pretvara u zabavu

Sencity je samo dio veće grupacije ekoloških startupa koji se trude doprinijeti čistoći velikih gradova. Njihov projekt TetraBIN običnim kantama za smeće pristupa na jedinstven način. Umjesto da prolaznike privlači neobičnim tiskom, oblikom ili nečim sličnim, ovaj proizvod 'omotan' je zakrivljenim ekranom na kojem se, u ovome slučaju, vrti igra koja strahovito podsjeća na Duckhunt.

Umjesto da pucate po patkama, hranite psa smećem. Ok, ovo zvuči puno strašnije nego što zapravo jest.

Pokušajmo ponovno: svaki komad otpada koji upadne u koš prolazi pored senzora za kretnje i u igri izgleda kao pileći ili pureći batak koji pikselizirani pas smaže sa slašću. Koševi su povezani s internetom 4G mrežom, a međusobno se mogu povezivati putem WiFi-ja. Igrači odnosno prolaznici savjesnim ponašanjem, odnosno bacanjem smeća u ovaj pametni koš, mogu čak dobiti nagrade. Tvorci su potvrdili da će, ukoliko njihov projekt zaživi, građani koji smartfonom učitaju kod i sakupe dovoljno bodova dobiti poklone na kućnu adresu.

Kreatori TetraBINa nadaju se da će s vremenom bacanje smeća postati spontana navika - pogotovo među djecom. Igra bi mogla potaknuti mlađe da pokupe i tuđe smeće - nešto na što ekipa iz Sencityja ne bi prigovorila.

Sam spremnik za smeće ne mora cijelo vrijeme prikazivati igru. Plan je, naime, omogućiti emitiranje raznih reklama, no realno - to nije ni blizu zabavno kao pretvaranje pravog otpada u virtualne poslastice za virtualnog psića.

Kanta za smeće TetraBIN Izvor: Promo fotografije / Autor: Sencity