ZABORAVITE NA RASPBERRY PI

Ova mlada tvrtka stvara računalo od svega 60 kuna!

12.05.2015 u 07:25

Bionic
Reading

CHIP, mini-računalo od svega šezdesetak kuna može sve - služiti za posao, igru i sve između toga. Barem to obećava mlada kompanija Next Thing Co., koja je nedavno otvorila Kickstarter kampanju za ovaj komadić hardvera

Ovo malo računalo je u trenutku pisanja teksta na Kickstarteru prikupilo više od 700 tisuća dolara, od traženih 50 tisuća, a u popularnosti, barem na papiru, uživa s razlogom.

CHIP pogoni R8 ARM procesor na radnom taktu od 1GHz, uparen s 512MB radne memorije i 4GB spremišnog prostora. Za razliku od drugih sličnih rješenja, na njemu se nalaze još i ugrađeni Wi-Fi i Bluetooth moduli pa nema potrebe za žrtvovanjem USB priključka. Tu je još i video izlaz, kojim je ovo računalo moguće spojiti na stare TV aparate.


Mlada kompanija je nešto ranije postala vrlo poznata po razvoju OTTO kamerice kojoj je srce činilo minijaturno računalo Raspberry Pi. No, dok je taj sklop koštao 249 dolara, s CHIP računalom su poželjeli nešto drugo - vidjeti koliko 'nisko' stvari mogu ići kada je riječ o cijeni, bez ugrožavanja mogućnosti.

Rezultat je vrlo prilagodljivo minijaturno rješenje, kojim se može napraviti 'Pocket CHIP' računalo s ekranom osjetljivim na dodir i cijene svega 49 dolara. Više detalja je moguće saznati u filmiću: