meddox

Ova aplikacija čuva medicinsku dokumentaciju koju inače gubite po ladicama, a inovatorice su nam otkrile kakve planove imaju s Njemačkom i Slovenijom

29.11.2022 u 22:51

Bionic
Reading

Hrvatske inovatorice Maja Bogović i Vesna Babić predstavile su široj javnosti Meddox , besplatnu aplikaciju za pametno čuvanje i upravljanje zdravstvenom dokumentacijom, koja je u početnoj fazi prikupila 10.000 aktivnih korisnika i pohranila više od 40.000 zdravstvenih parametara. Nakon uspješne prve runde investiranja u kojoj su prikupile 1,5 milijuna kuna, najavile su za sljedeću godinu širenje na slovensko i njemačko tržište, te dosezanje brojke od preko 50.000 aktivnih korisnika u Hrvatskoj

Nedavno smo na tportalu u razgovoru s Bogović i Babić predstavili detalje aplikacije Meddox koja je od velikog značaja ne samo za privatne korisnike, već i medicinske institucije, znanstvena istraživanja, kao i liječnike.

Aplikacija omogućava korisniku da uspoređuje parametre na svojim zdravstvenim nalazima s onima iz opće ili neke specifične populacije, kako bi uočili eventualna odstupanja i prepoznali mogućnost razvoja nekih bolesti. Do kraja godine aplikacija će upozoravati na potrebu odlaska na sistematske i preventivne preglede, te podsjećati korisnika na uzimanje terapije koju je liječnik propisao.

'Cilj je da Meddox bude i komunikacijska platforma; da s korisnikom komuniciramo kroz podsjetnike, ali i edukativne poruke o brizi za zdravlje prilagođene dobi, stanju i općenito interesu korisnika. Želimo potaknuti pacijente da sami upravljaju zdravstvenim podacima, te da ih razumiju i prate', kažu članice Uprave Meddoxa Maja Bogović i Vesna Babić, čiju su vrijednost sistematizirane baze zdravstvenih podataka prepoznali i zdravstveni djelatnici, a aplikaciju koriste i znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Usto Meddox surađuje s velikim brojem stručnjaka na razvoju aplikacije, a Bogović i Babić vjeruju da će ubrzo biti potrebe za širenjem tima. Za izradu Meddoxa bio je zadužen softverskim tim osječke tvrtke Factory (Plava tvornica).

Prosječna osoba u Hrvatskoj godišnje obavi do sedam liječničkih pregleda, dok se u nekim država Europske unije taj broj penje i do 11 pregleda godišnje. To znači da prosječna obitelj ima i do 30-ak nalaza godišnje, koji često ostaju izgubljeni po ladicama i pred liječnika uglavnom dolazimo bez većine dokumentacije.

'Prema statistici, trećina ljudi izgubi tu dokumentaciju, a ostatak ne može na pametan način njome raspolaganje. Svi kažu da je sistematizirana dokumentacija važna, pa i presudna za brigu u zdravlju, a tu smo mi iskoristili potencijal. Od te dokumenacije koristi imaju korisnici, liječnici, ali i zdravstveni sustavi. Koliko znamo, takva aplikacija u svijetu još ne postoji, stoga smatramo da je naš potencijal rasta ogroman, posebno unutar EU- gdje brzo možemo skalirati poslovanje zbog sličnosti zdravstvenih sustava', rekla je Maja Bogović, koja je nakon dugogodišnjeg rada u korporativnom sektoru s Babić pokrenula alikaciju. čiji je razvoj počeo još prije dvije godine. Misao vodilja bila je prevencija i promocija zdravlja, kao i poticanje zdravstvene pismenosti kako bi korisnici te podatke razumjeli.

Prikupljene podatke aplikacija Meddox sprema u Amazonov cloud, točnije na njihove servere koji se nalaze u Frankfurtu.

Dr. sc. Pero Hrabač, dr. med., profesor na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, stručni je suradnik koji radi na razvoju Meddoxa. Istaknuo je kako je na bazi od 10.000 aktivnih korisnika već stvorena iznimno kvalitetna baza koja im omogućava istraživanja s obzirom na to da je reprezentativna za opću populaciju u Hrvatskoj.

'Aplikacija omogućuje vremensko praćenje tijeka promjene vrijednosti nalaza, pa samim tim pojavu i razvoj određenih dijagnoza i skupina dijagnoza, a referenciranje podataka pojedinačnih korisnika s prosječnim omogućuje upozorenja, skretanje pozornosti i educiranje korisnika na optimalnu brigu za njegovo zdravlje. Liječnici ovom aplikacijom dobivaju sistematiziran pristup podacima koji je neprocjenjiv u liječenju, posebno kompleksnih stanja. Ne smijemo zaboraviti niti vrijednost ovakvog proizvoda za zdravstveni sustav. Prvo i najvažnije, podizanje razine zdravstvene svijesti svakog korisnika do razine informiranog i educiranog sudionika u održavanju svog zdravlja temelj je boljeg funkcioniranja sustava. Dodatno, prosječni podaci o stanju populacije (srednja vrijednost tlaka, masnoća u krvi, određenih hormona, enzima itd.) su vrijedni ulazni parametar za funkcioniranje sustava kako u kurativnom smislu tako i preventivno u smislu planiranja najrazličitijih javnozdravstvenih akcija i intervencija', pojasnio je Hrabač.

  • +7
Meddox Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Sklopili su suradnju s globalnom farmaceutskom kompanijom, a pred njima su, kažu, brojne prilike za unaprjeđivanje aplikacije, posebno upotrebom tehnologije umjetne inteligencije. Kako aplikacija Meddox nije napravljena samo za hrvatsko tržište, već ima potencijal širenja i šire primjene, slovensko i njemačko tržište bit će u fokusu, a trenutno se aplikacija prevodi na te jezike.

U Njemačkoj je već interes za investiciju iskazala i podružnica Raiffeisen banke, a sljedeće godine krenut će i s drugim krugom investicije nakon uspješnog prvog, u kojem su prikupile 1,5 milijuna kuna. Za tu su financijsku injekciju zaslužni Igor Čičak i Gordana Gregurić Čičak, bivši vlasnici Optimapharme, te investitor Tomislav Matić. Usto su otkrile i da bilježe velik broj skidanja aplikacije u Bosni i Hercegovini.

Naglašavaju da su se prilikom razvoja aplikacije vodili načelom jednostavnosti pa Meddox mogu koristiti svi, bez obzira na dob i digitalne vještine.

'Jedno veliko istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da je 47 posto Europljana zdravstveno nepismeno, a teret zdravstvenom sustavu predstavlja upravo needucirani pacijent koji ne razumije liječnika i ne sudjeluje u terapiji. Ako to dovedemo u kontekst opterećenog zdravstvenog sustava, znamo da u Hrvatskoj, prema podacima HZZO-a, troškovi nabave lijekova i ostale medicinske troškove premašuju 30 milijardi kuna. Prevencija i promocija zdravlja kroz Meddox je jedno od potencijalnih rješenja. Ako se u sljedećih 20 godina shvatimo koliko je briga za zdravlje nužna, te ako iskoristimo digitalne alate i analitiku koji su nam na raspolaganju, pobrinemo se za svoje zdravlj, sa 65 bismo mogli biti zdravlja poput 50-godišnjaka', rekla je Babić.

Također, aplikacija veliku pažnju posvećuje zaštiti osobnih podataka, što znači da su svi pohranjeni podaci u bazi anonimizirani, a bez privole korisnika niti takvi anonimizirani podaci ne mogu biti podijeljeni nili na bilo koji način obrađivani izvan aplikacije.