u suradnji s nato-om

Otporan na zračenje: Na Ruđeru predstavljen sofisticirani detektor za kontrolu opasnog tereta i nuklearnog materijala

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 29.11.2019 14:30
  • Objavljeno 29.11.2019 u 14:20
Projektni tim Laboratorija za poluvodiče na Institutu Ruđer Bošković

Projektni tim Laboratorija za poluvodiče na Institutu Ruđer Bošković

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: IRB

Zahvaljujući projektu vrijednom 396.500 eura, Laboratorij za poluvodiče zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković uvršten je u elitno društvo nekoliko laboratorija u svijetu koji mogu istraživati defekte u poluvodičkim materijalima

Na Institutu Ruđer Bošković predstavljen je sofisticirani detektor za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala. Ovaj silicij-karbid detektor razvijan je tijekom tri godine u sklopu projekta E-SiCure u okviru NATO Programa znanost za mir i sigurnost (SPS).

'Detektor kojeg danas predstavlja voditeljica istraživanja dr. sc. Ivana Capan razvijen je u sklopu NATO projekta punog naziva 'Modificiranje silicij karbida za pojačanu sigurnost na granicama i lukama'. Projekt je vrijedan 396.500 eura, a čak 31 posto sredstava stiglo je u Hrvatsku, što inače nije uvriježena praksa na ovim projektima kad većina sredstava odlazi zemljama partnerima', istaknuo je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

Otporan na utjecaje zračenja

U sve složenijem geopolitičkom kontekstu, koji uključuje suočavanje s terorizmom, te činjenicu da se danas oko 90 posto svjetske trgovine odvija morskim putem, neupitan je značaj i važnost sofisticiranog detektora za detekcije opasnog tereta kojeg su razvili naši znanstvenici.

SiC detektori izbliza

SiC detektori izbliza

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: IRB

'Naš je cilj bio uz pomoć teorijskih, eksperimentalnih i primijenjenih istraživanja razviti specijalizirane detektore od silicij-karbida. Izabrali smo taj materijal zbog njegove netoksičnosti i fizikalnih svojstva poput otpornosti na utjecaje zračenja, superiorne u odnosu na druge slične materijale.

'Veliki je izazov bio pasivizirati nepravilnosti koje nastaju u samom materijalu tijekom rasta kristala te u konačnici razviti detektor, malih dimenzija, jednostavan za korištenje i koji se može napajati iz običnih baterija. Učinkovitost detektora smo demonstrirali kroz laboratorijske testove s alfa česticama te testovima u nuklearnom reaktoru na Institutu Jožef Stefan', istaknula je dr. sc. Ivana Capan, voditeljica projekta E-SiCure i Laboratorij za poluvodiče.

Dr. sc. Ivana Capan, voditeljica projekta E-SiCure i Laboratorij za poluvodiče

Dr. sc. Ivana Capan, voditeljica projekta E-SiCure i Laboratorij za poluvodiče

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: IRB

Zahvaljujući ovom projektu laboratorij je opremljen sofisticiranim uređajima i ključnim ljudskim potencijalom, što je Laboratorij za poluvodiče smjestilo u elitno društvo od tek nekoliko laboratorija u svijetu koji mogu istraživati defekte u poluvodičkim materijalima.

Diplome, doktorati, znanstveni radovi

Ove inovativne detektore za otkrivanje posebnih nuklearnih materijala hrvatski tim znanstvenika razvijao je tijekom tri godine u suradnji s uglednim međunarodnim partnerima: Australskom organizacijom za nuklearnu znanost i tehnologiju, Sveučilištem Aveiro iz Portugala, Nacionalnim institutom za knatnu i radiološku znanost i tehnologiju iz Japana te slovenskim Institutom Jožef Stefan. Krajnji korisnik ovakvog detektora u Hrvatskoj bi mogla biti Carinska uprava, partner na projektu E-SiCURE.

  • +7
  • +4

Na Ruđeru predstavljen novi detektor za kontrolu opasnog tereta i nuklearnog materijala

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Zahvaljujući ovom projektu na IRB-u je napravljeno pet diplomskih radova, četiri doktorata su u tijeku, a u projekt su uključena i tri dodiplomska studenta. Publicirano je osam znanstvenih radova, dva su na recenziji, a održano je i 25 predavanja na uglednim međunarodnim konferencijama. Uz to, u Laboratoriju za poluvodiče gradi se i razvija nova eksperimentalan tehnika 'Minority Carriers Transient Spectroscopy'.

Suradnja s NATO-om duga dva desetljeća

NATO Program znanost za mir i sigurnost promiče dijalog i praktičnu suradnju zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja na temelju znanstvenih istraživanja, tehnoloških inovacija i razmjene znanja. Više od 20 znanstvenika koji su tijekom 60 godina bili uključeni u ovaj program znanosti dobili su Nobelovu nagradu.

'Suradnja Instituta Ruđer Bošković i NATO Programa za mir i sigurnost traje skoro dva desetljeća, a vjerujem da će se uspješni rezultati poput detektora kojeg vam danas predstavljamo nastaviti i u budućnosti', zaključio je ravnatelj IRB-a dr. Smith.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!