RIZIČAN POTEZ APPLEA

Otkriveno i posljednje iznenađenje vezano uz iPhone 8

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 01.09.2017 07:51
  • Objavljeno 01.09.2017 u 07:51
iPhone 8 trebao bi izgledati upravo ovako

iPhone 8 trebao bi izgledati upravo ovako

Izvor: YouTube / Autor: Marques Brownlee

Tajne vezane uz iPhone 8 su otkrivene. Ne samo da će novitet donijeti potpuno drugačiji dizajn i višu cijenu, već će izmijeniti i način na koji se upravlja iPhoneima. Više detalja otkrio je poznati autor iz Apple svijeta, Mark Gurman

Otkriveno i posljednje iznenađenje?

Ako je za vjerovati Gurmanu, čini se kako je otkriveno i posljednje iznenađenje vezano uz iPhone 8 koje je možda imao Apple. Ne samo da će 'osmica' biti radikalno drugačijeg dizajna u sklopu kojeg su uklonjeni debeli okviri oko zaslona, već će i sučelje biti prilagođeno tome. 

'U donjem dijelu zaslona nalazit će se posebna softverska traka umjesto klasične tipke Home. Korisnik ju može odvući na sredinu zaslona za otvaranje telefona. Unutar kakve druge aplikacije, slična gesta otvara multitasking sučelje, a odatle korisnici će moći vrtiti traku prema gore kako bi zatvorili app i vratili se na početni zaslon', navodi Gurman. 

Rizično uklanjanje Home tipke

Tipka Home ostala je na iUređajima još od 2007. godine kada je prvi iPhone ugledao svjetlo dana. Jasno, bilo je tu izmjena, poput uvođenja senzora za čitanje otiska prstiju TouchID, kao i uklanjanje fizičke tipke kao takve, no i dalje je riječ o ograničenom pristupu. 

Kako iPhone 8 stiže bez debelog okvira u koji bi se ta tipka smjestila, bilo je očito kako u Appleu planiraju softversko rješenje. Međutim, na njega će se trebati naviknuti. Ovo što je Gurman opisao ne zvuči posebno jednostavno - a svakako je manje jednostavno od dvostrukog pritiska na fizičku tipku za otvaranje multitasking sučelja. 

Naravno, ostaje pitanje hoće li sva tri nova iPhonea planirana za skoro otkrivanje imati iste funkcije ili samo 'premium osmica', piše Bloomberg

Kao i kod dosadašnjih poteza (prelazak na ligthning konektor, uklanjanje 3,5-milimetarskog audio priključka), Gurman vjeruje kako će reakcije potrošača isprva biti neugodne, no s vremenom će se zaboraviti na to. Appleov čelnik kao da očekuje negativne reakcije prodajom dionica...

Svemu će pomoći i Appleov promo materijal

Mark Gurman navodi kako će Apple izgledno po otkrivanju iPhonea 8 potrošačima pružiti niz promotivnih filmića i animacija kako bi se naučili na korištenje novih mogućnosti i zaslona kojeg više ne zaustavljaju debeli okviri. Pomoći će i integrirane animacije u platformi iOS 11, koje bi intuitivno trebale navoditi korisnika na ono što treba učiniti. 

Ostaje i pitanje privatnosti oko mogućeg uklanjanja značajke TouchID te integriranja kamerica za prepoznavanje korisnikovog lica. Gurman otkriva kako u Appleu postoje čitavi timovi ljudi koji se brinu isključivo oko aspekta sigurnosti i privatnosti te da potrošači mogu biti uvjereni da stvar neće ugledati svjetlo dana - ako nije sigurna. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!