FANTOMSKO KOPNO

Otkriven otok koji zapravo ne postoji

23.11.2012 u 15:16

Bionic
Reading

Južnopacifički otok koji je zabilježen na gotovo svim svjetskim zemljovidima kao i na Google Earthu, zapravo ne postoji, objavili su jučer australski znanstvenici

Fantomski otok nazvan Sandy Island već se cijelo desetljeće spominje u raznim studijama, a na Googleovim je kartama smješten na pola puta između Australije i francuske Nove Kaledonije. Međutim, kada su znanstvenici sa Sveučilišta u Sydneyju nedavno brodom posjetili to područje, otkrili su da ondje nema ničega osim dubokog plavog koraljnog mora.

Znanstvenica Maria Seton kaže da nisu očekivali da će na mjestu na kojem bi trebao biti otok pronaći more duboko čak 1.400 metara.

'Otok se nalazi na Google Earthu i drugim kartama pa smo otišli provjeriti. Nismo našli ništa. Stvarno smo zbunjeni, to je vrlo neobično', rekla je najavivši da njezin tim planira otkriti kako je došlo do ovakve zabune.

Zanimljivo je da Sandy Island nije ucrtan na francuskim službenim zemljovidima kao ni na navigacijskim kartama. U Australskoj hidrografskoj službi vjeruju da je riječ o ljudskoj pogrešci koja se godinama prenosila.

Glasnogovornik Googlea rekao je da je kompanija prilikom sastavljanja karata koristila različite vjerodostojne izvore, no istaknuo je da je teško pratiti sve novosti u svijetu koji se neprekidno mijenja.