sukob divova

Osnivač Telegrama: Hakeri mogu pristupiti svakom mobitelu na kojem je instaliran WhatsApp

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 11.10.2022 11:18
  • Objavljeno 11.10.2022 u 11:18
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Aleksey Zotov / Alamy

Nastavlja se otvoreni sukob komunikacijskih platformi i jednih od najvećih konkurenata u ovom segmentu, Telegrama i WhatsAppa. Sada se objavom oglasio jedan od suosnivača Telegrama

‘Nije važno jeste li najbogatija osoba na svijetu. Ako imate instaliran WhatsApp na svom telefonu, svi vaši podaci iz svake aplikacije na vašem uređaju su dostupni’, napisao je između ostalog na Telegramu Pavel Durov, jedan od suosnivača popularne aplikacije Telegram.

Durov ovim navodom aludira na hakiranje mobitela glavnog direktora Amazona Jeffa Bezosa putem WhatsAppa još 2018. godine. Bezosov smartfon bio je 2018. godine hakiran nakon što mu je navodno saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman WhatsAppom tijekom prijateljske razmjene poruka poslao videozapis koji je sadržavao zlonamjerni softver.

‘Izbrisao sam WhatsApp sa svog uređaja prije mnogo godina. Ovime ne tjeram ljude da prijeđu na Telegram. Sa 700 i više milijuna aktivnih korisnika i dva milijuna dnevnih prijava, Telegram ne treba dodatnu promociju. Možete koristiti bilo koju aplikaciju za razmjenu poruka koju želite, ali klonite se WhatsAppa, on je alat za nadzor već 13 godina’, zaključio je u objavi Durov.

Na ovaj potez Durova je inspirirao nedavni propust na WhatsAppu.

Treba li izbrisati WhatsApp s mobitela?

WhatsApp je propust o kojem Durov govori odmah zakrpao, tvrdeći da je greška interno otkrivena i popravljena prije nego što je bilo ikakvih dokaza o iskorištavanju podataka korisnika. I, što je još važnije, iskorištavanje ove vrste propusta zahtijeva vrstu sofisticiranog hakiranja o kojem se gotovo nitko tko ovo čita ne treba brinuti, osim ako ste politička ili neka slična meta.

Razlog zbog kojeg su napadnute aplikacije i platforme ove vrste njihova je sveprisutnost, donosi Forbes.

Što se WhatsAppa tiče, ne morate se brinuti o end-to-end enkripciji, s obzirom na to da je u vlasništvu Mete, najvećeg i najuspješnijeg sakupljača podataka na svijetu.

Pojednostavljeno, end-to-end enkripcija štiti vaš sadržaj. Samo vi i osoba ili grupa kojoj šaljete poruke imate ‘ključeve za dešifriranje’ za čitanje određenog sadržaja. Poruke postaju ranjive samo ako ih netko dešifrira na jednom od uređaja.

Iz tog razloga se napadi na potpuno kriptirani sadržaj poruka oslanjaju na kompromitaciju na strani klijenta, kada se zlonamjerni softver nalazi na uređaju i špijunira korisničke aktivnosti.

Ironija u ovoj priči je to da je, unatoč tome što napada WhatsApp iz sigurnosnih razloga, Telegram zapravo znatno manje siguran prema predefiniranim postavkama. Izvan svojih ograničenih 'tajnih chatova', Telegram šifrira samo sadržaj između korisnika i svojih poslužitelja, a ne između samih korisnika.

Trebate li se brinuti zbog korištenja Telegrama? Vjerojatno ne, no preporuka je koristiti platformu koja koristi potpunu zaštitu korisničkih podataka, poput WhatsAppa.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!