NOVA PRIJETNJA

Oprez! Senzore na mobitelu moguće je hakirati

18.04.2017 u 08:51

Bionic
Reading

Senzori ugrađeni u smartfone mogli bi hakerima otkriti vaš PIN i lozinku, otkrilo je nedavno provedeno istraživanje

Istraživači pri sveučilištu u Newcastleu u Ujedinjenom Kraljevstvu analizirali su kretanje pametnog telefona tijekom korištenja tipkovnice. Ustanovili su kako su mogli probiti lozinke iz prve s pouzdanošću od 70 posto. Na petom pokušaju pogodili su sve. 

Kako su to izveli? Uz pomoć podataka prikupljenih putem brojnih senzora ugrađenih u pametne telefone. U zaključcima studije upozorili su kako većina ljudi nije svjesna rizika te kako nema pojma što senzori u smartfonima u stvari rade. 

Pametni telefoni i tablet računala danas su opremljeni brojnim senzorima, kao što su GPS, kamera, mikrofon, žiroskop, kompas, NFC, brzinomjer... 

Kako mobilne aplikacije i web-odredišta ne trebaju tražiti dozvolu za pristup većini njih, zlonamjerni softver može ih koristiti za prisluškivanje podataka koje prikupljaju i otkrivanje širokog raspona osjetljivih informacija među kojima su PIN-ovi i lozinke, upozorila je dr. Maryam Merhnezhad koja je predvodila istraživanje.

Još više zabrinjava to što su istraživači ustanovili kako na nekim web-preglednicima, kad otvorite stranicu zaraženu stranicu malwareom na smartfonu ili tabletu i potom otvorite e-bankarstvo a da prethodno ne zatvorite zaraženu stranicu, hakeri mogu doznati svaki osobni podatak koji unosite. 

U pojedinim slučajevima, ako ne zatvorite zaraženu stranicu, moguće vas je špijunirati i ako je mobitel zaključan. Također, mogu pratiti na kojim se dijelovima stranica zadržavate, ali i što tipkate.

Senzori su odigrali veliku ulogu u brzom rastu igranja na mobilnim uređajima te aplikacija namijenjenih zdravlju i fitnesu, a naći će se i većini uređaja iz domene interneta stvari.

Istraživači su poslali upozorenje Appleu, Googleu i drugim tvrtkama koje proizvode web-preglednike. Navodno još nitko nije našao rješenje za ovaj problem.

Više: Neowin