nakon londonskog napada

Britanske vlasti pritišću WhatsApp zbog enkripcije

30.03.2017 u 08:13

Bionic
Reading

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva želi stati na kraj skrivanju terorista na društvenim mrežama. Među prvima su prozvali WhatsApp

Gostujući u BBC-jevoj emisiji Andrew Marr Show, britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd pozvala je tvrtke koje pružaju usluge sigurne enkriptirane komunikacije na suradnju s organima reda. 

'Moramo biti sigurni kako organizacije kao što je WhatsApp, a ima ih puno takvih, nisu mjesta na kojima teroristi u tajnosti mogu komunicirati jedni s drugima. Naše obavještajne službe moraju imati pristup enkriptiranim porukama kakve se koriste na WhatsAppu', rekla je između ostalog Rudd. 

Ta izjava dolazi nakon medijskih izvješća o tome kako je napadač s londonskog mosta Westminster poslao poruku WhatsAppom prije incidenta, a do koje je nemoguće doći jer je enkriptiriana. 

MarrShow: Home Sec. Amber Rudd's war on encryption (26Mar17) Izvor: Društvene mreže / Autor: liarpoliticians2

52-godišnji Britanac Khalid Masood napao je prošlog tjedna nožem automobilom prolaznike u srcu Londona. Ubijeno je četvero ljudi prije no što je Masooda policija također ubila na poprištu zbivanja. 'WhatsApp se ne može izvući tvrdnjom kako su u drukčijoj situaciji jer nisu', uvjerena je britanska ministrica unutarnjih poslova. 

Glasnogovornik WhatsAppa rekao je kako su u toj tvrtci zgroženi napadom u Londonu te kako surađuju s vlastima u istrazi. No, tvrde kako bi prisiljavanje tvrtki poput njihove na otvaranje stražnjih vrata u enkriptiranim servisima ugrozilo sigurnost online milijuna običnih ljudi. 

Sukob između digitalne privatnosti i nacionalne sigurnosti, dakle, ne pokazuje znakove posustajanja.

Vjerojatno najpoznati slučaj dosad bio je Appleov okršaj s FBI-jem nakon što je ta američka savezna agencija zatražila otključavanje zaključanog zaslona pametnog telefona iPhone 5c koji je pripadao ubojici iz San Bernandina Syedu Farooku. Farook i njegova supruga ubli su 14 osoba i ranili još 22 u napadu u kalifornijskom gradu San Bernandinu u prosincu 2015. godine.  

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju kako bi ugradnja posebnog ulaza za iPhone ili usluge poput WhatsAppa ugrozila sigurnost korisnika, ponajprije u zemljama u kojima vladavina ljudskih prava nije na visokoj razini. 

Više: Mashable