TEHNO SAVJETI

Oprez! Google Chat također može poslužiti za prevare

06.07.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Platforma za razgovor i suradnju možda nije aplikacija u kojoj očekujete prevarante, ali oni ju ipak koriste. Evo kako ih možete prepoznati i zaštititi se

Internetske prijevare uobičajeni su cyber napadi koje izvode ne samo kriminalci dobro upućeni u hakiranje, već i obični ljudi.

Moguće je da će se pojaviti ne samo na popularnijim platformama, već i tamo gdje ih možda ne očekujete, poput aplikacije za razgovor Google Chat.

Što su prevare na Google Chatu?

Ranije poznata kao Google Talk, pa zatim kao Google Hangouts, Google Chat je platforma za razgovor i suradnju, često i u poslovne svrhe. Zlonamjerni hakeri nastoje to zlorabiti kako bi potencijalne žrtve naveli na otkrivanje osjetljivih podataka koji mogu poslužiti za krađu identiteta ili novca.

Kako funkcioniraju prevare na Google Chatu?

Interakciju s vama vjerojatno će započeti u nekoj drugoj aplikaciji. Nakon što privuku vašu pozornost, zatražit će nastavak razgovora u Google Chatu, tvrdeći kako je tamo sigurnije. Inače jest, ali ako su u pitanju osobe koje poznajete ili kojima imate razloga vjerovati.

Možete također dobiti zahtjev za razgovor putem samog Google Chata bez prethodne najave. Računaju na to da ćete ga prihvatiti iz radoznalosti.

Bitno je imati na umu da je povjerenje ključni čimbenik kad je riječ o prevarama ovog tipa. Nastojat će ga steći po svaku cijenu, pa su spremni na to potrošiti dosta vremena i truda. Kad osjete da je vaš oprez popustio, napast će.

Vrste prevara na Google Chatu

Investicijske prevare

Ponudit će vam naizgled izvanrednu poslovnu priliku, primjerice ulaganje sa zajamčenim visokim povratom. Uz to će možda ponuditi i analizu poslovanja, pokušavajući vas uvjeriti kako je riječ o vrlo profitabilnom pothvatu.

Može izgledati vrlo uvjerljivo, ali u stvarnosti posao ne postoji. Neki među njima neće u početku tražiti velike iznose, već male. Čak će vam za njih dati i povrat na ulaganje kako bi vas nagovorili na veću investiciju.

Ako se date navući na to, nestat će s vašim novcem.

Ljubavne prevare

Kibernetički kriminalci zlorabe popularnost Tindera i sličnih aplikacija kako bi pronašli nove žrtve. U tu svrhu kreiraju lažni korisnički račun s fotografijama nekoga privlačnog.

Kad se povežete, vrlo brzo će vam početi pokazivati naklonost i iskazivati ljubav. Kako bi vas zavarali, mogu zatražiti vašu adresu, pa i slati sitne darove.

Nakon što steknu vaše povjerenje, počet će stizati financijski zahtjevi ili će od vas tražiti nešto čime vas kasnije mogu ucjenjivati.

Prevare s poslovima

Poslat će vam, primjerice, iznenada ponudu za posao koju je teško zanemariti. Kako bi bili uvjerljiviji, pročešljat će prijave za posao na servisima poput LinkedIna i tvrditi da su predstavnici tvrtke za koju želite raditi. Sve to rade kako bi od vas izvukli novac i podatke.

Prevare s darovima

Koristeći lažni identitet, kontaktirat će s vama zbog navodnog osvajanja novca, proizvoda ili usluge. Kako bi privukli vašu pozornost i stekli povjerenje, koristit će lažno ime tvrtke koja navodno stoji iza ponude i koja zvuči legitimno.

Obično to rade nasumično, ali moguće je i da će napraviti ponudu koja cilja baš vas, pa će njen sadržaj biti nešto što vam je potrebno ili s čime ste upoznati. Opet, cilj je doći do vaših osjetljivih podataka.

Kako prepoznati prevare na Google Chatu?

Dolaze iznenada i neočekivano

Primite li poruku od nepoznate osobe na Google Chatu, budite oprezni, pa i sumnjičavi. Najbolje je ne stupati u kontakt.

Ako ste ipak to učinili, komunikaciju svedite na najmanju moguću mjeru, ne odajte nikakve osjetljive podatke i okončajte je što prije.

Predobre su da bi bile istinite

Ovo je jedan od najčešćih pristupa korištenih pri prevarama s poslovima i poklonima, ali može se pojaviti i u drugim oblicima.

Ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito i stiže od osobe koju ne poznajete, niti ste prije bili u kontaktu - gotovo sigurno nije.

Traže financijsku pomoć ili obveze

Neće to učiniti odmah i izravno, ali prevarant na Google Chatu će prije ili kasnije od vas tražiti financijsku pomoć.

Znaju ponuditi i priču kojom će pokušati opravdati svoje zahtjeve - recimo, tvrdit će kako su bolesni i trebaju novac za liječenje ili će tražiti pozajmicu za poslovni pothvat, uz obećanje da će vam ga vratiti.

Uvijek im se žuri

Zlonamjerni akteri žele iznuditi novac što je prije moguće, odnosno prije no što shvatite o čemu se doista radi. Stoga će njihovi zahtjevi za novcem ili osobnim podacima uvijek na neki način biti hitni i računati na vaš strah od propuštanja (dobre) prilike.

Nametljivi su

Kako bi se dokopali osjetljivih podataka, vrlo brzo će početi postavljati vrlo osobna pitanja ili će vas pokušati navući na tanak led tako što će vam poslati poveznicu na sadržaj zaražen zlonamjernim softverom.

Kliknete li, možete kriminalcima otvoriti pristup svojim osobnim podacima.

Kako spriječiti prevare na Google Chatu?

Budite oprezni s porukama nepoznatih osoba

Ako dobijete poruku od nepoznate osobe, računajte na to da je riječ o mogućem prevarantu, bez obzira na to što vam kažu.

Ako baš želite stupiti u kontakt, provjerite njihove tvrdnje prije nego što bilo što poduzmete. Učini li se bilo što sumnjivim, odmah prekinite komunikaciju.

Zaštitite osobne podatke

Vaši osobni podaci kao što su kućna i e-mail adresa, OIB, podaci o kreditnoj kartici i PIN su povjerljivi. Ako je ikako moguće, nemojte ih nikad davati bilo kome online.

Ne šaljite novac strancima

U pravilu, nemojte slati novac ljudima koje ne poznajete. To vrijedi ne samo za Google Chat, već i općenito online. Ako traže pare od vas, u pravilu je riječ o prevari, bez obzira na okolnosti i o kolikom se iznosu radi.

Izbjegavajte privitke i poveznice iz nepouzdanih izvora

Računajući na vašu radoznalost, strah od propuštanja i manjak opreza, kibernetički kriminalci koristit će privitke i poveznice kako bi zarazili vaš uređaj zlonamjernim softverom i tako došli do nečega što mogu ukrasti ili unovčiti.

Ne otvarajte privitke ili poveznice koje vam šalje osoba koju ne poznajete, budite oprezni kad neočekivano stiže od osobe koju poznajete, piše Make Use Of.