PREPOZNAJETE LI IH?

Četiri znaka da je vrijeme za povratak računala s Windowsima na tvorničke postavke

24.06.2023 u 09:18

Bionic
Reading

Bojite li se da je jedino rješenje za dovođenje Windowsa u red tvorničko resetiranje laptopa? Ovo su znakovi da ste u pravu

Susretanje s bugovima tijekom korištenja Windowsa nije ništa novo. Microsoftov operativni sustav oduvijek je bio pun toga, no redovito nadograđivanje bar se dosad pokazalo kao više-manje učinkovita metoda borbe protiv raznih nedaća. Ako se često susrećete s ozbiljnim problemima pri radu, postoji šansa da je sustav ozbiljno oštećen.

U tom slučaju uvijek postoji opcija u obliku povratka računala na tvorničke postavke. Ako ste razmišljali o resetiranju sustava, bitno je znati je li takav potez uopće nužan.

Nailazite na ponavljajuće softverske bugove

Suočavanje s greškom u sustavu dio je računalnog iskustva te ne predstavlja razlog za preveliku brigu. Ako se isti bug često pojavljuje, onda postoji šansa da je vaš PC ostao nakrcan aplikacijama koje stvaraju probleme u radu sustava. U ovom se slučaju isplati vratiti računalo na tvorničke postavke, odnosno u stadij u kojem je sve radilo kako spada.

Brinete se zbog privatnosti

Ako planirate nabaviti novi PC ili laptop, vrlo vjerojatno se želite riješiti starog. Da biste osigurali da netko ne krene kopati po vašim podacima, ne bi bilo loše vratiti sustav na tvorničke postavke. Zašto? Zbog privatnosti. Tvorničko resetiranje izbrisat će sve vaše osjetljive informacije koje bi u pogrešnim rukama mogle stvoriti probleme. Ako se odlučite za tvorničko resetiranje, sve od lozinki do fotografija i povjerljivih datoteka bit će izbrisano u jednom elegantnom potezu.

Sistemske datoteke su korumpirane

Dok se većina grešaka u Windowsima može riješiti korištenjem ugrađenih softverskih alata, oštećene ili korumpirane sistemske datoteke posve su druga priča. Sistemske datoteke Windowsa čine njegovu bazu. One drugim aplikacijama omogućuju nesmetan rad, što znači da oštećen sustav može utjecati na stabilnost svega što pokrećete na njemu.

Vaš registry sadrži bazu podataka postavki softvera i hardvera te ga je jako teško popraviti nakon što nešto ode kvragu, a niste napravili sigurnosnu kopiju sustava.

U ovakvim se situacijama isplati napraviti tvorničko resetiranje.

Primijetili ste ozbiljan pad performansi

Ako vaši Windowsi nakon pet godina rade malo sporije, ne brinite se. Godine korištenja diskova i komponenti, kao i konflikti među različitim softverima, mogu biti uzrok problema, no taj pad performansi je proces do kojeg se dolazi u jako dugom razdoblju.

Doduše, ako se se s ovim problemima susreli nakon godinu ili dvije korištenja, moguće je da je nešto krenulo nizbrdo. Promjene postavki sustava, sukobi resursa između hardvera i softvera, problemi sa sukobima instaliranog softvera samo su neki od razloga za pad performansi.

Tvorničkim resetiranjem PC-ja ovi bi problemi mogli nestati, zaključuje Makeuseof.