ODUŠEVIO POSJETITELJE

Opel pokazao nasljednika legendarnog Experimental GT-a iz '65.

02.03.2016 u 07:01

Bionic
Reading

Za 86. međunarodni sajam automobila u Ženevi Opel je odlučio prikazati utjelovljenje svog sna - GT Concept. Ovaj automobil istovremeno predstavlja svojevrsnu posvetu legendarnom modelu Experimental GT iz 1965. i Opelovu viziju sportskog automobila budućnosti

Nakon mnogo teasermaterijala, Opel je konačno otkrio svoj GT Concept, dizajnersku studiju koja u sebi vjerojatno krije i detalje kompanijinog oživljavanja modela Tigra. GT Concept je nasljednik modela iz šezdesetih, no u svom obliku definitivno ima i detalja s Monza Concept modela predstavljenog u Frankfurtu još 2013. godine.

Pored izvrsnog dizajna, GT Concept krasi i HMI - Human Machine Interface. Riječ je o sustavu koji uklanja potrebu za korištenjem tipki, a funkcionira na temelju površina osjetljivih na dodir te glasovne naredbe. HMI je zamišljen tako da se prilagođava navikama vozača te postaje pametnijim što ga se više koristi. Instrumenti ovog vozila su zapravo projekcijske površine, na kojima se informacije mogu prikazati u tri dimenzije i prilagoditi se načinu vožnje. I to je tek dio priče...

'GT Concept nema ručki na vratima, vanjskih ogledala...nema nikakvih suvišnih dekorativnih elemenata', navode u Opelu. Dizajner vozila, Mark Adams, za stranicu Autoexpress je izjavio kako rade na oživljavanju nove vizije za serijsku proizvodnju. Odluka, barem za sada (i posebno ne javno), nije donesena. 'Sva potrebna tehnologija za ovaj koncept je već unutar poznatog okvira. Nema sumnje da će ove stvari stići u serijske automobile', dodao je.

Štoviše, u Opelu vjeruju da ovakva vozila ne moraju imati premium cijenu - baš kako to nije imao i raniji GT model iz šezdesetih.


Srce ovog vozila čija masa iznosi manje od tone čini 1.0-litreni trocilindraš koji zahvaljujući turbo punjaču razvija 143KS, uz 205Nm okretnog momenta. GT Concept zahvaljujući masi i tom motoru do stotke stiže za manje od osam sekundi.

I dok GT Concept kao takav neće ugledati tržište u skorije vrijeme, u Opelu se šuška kako će se u godinama koje slijede fokusirati i na ovaj pomalo zaboravljeni segment vozila. Pokoji detalj s koncepta će sasvim sigurno 'isplivati' i u proizvodnoj izvedbi.