tehno recenzije

Odskače, i to ne samo po cijeni: Isprobali smo Honor View 20, pogledajte kako nam se svidio

02.02.2019 u 08:10

Bionic
Reading

View 20 je dobro zaokružen pametni telefon koji se može mjeriti s najboljima. Nije bez nedostataka, ali trenutno ćete teško naći bolji omjer cijene i kvalitete

Honor View 20 jedan je od prvih predstavljenih ovogodišnjih top modela pametnih telefona, više srednje kategorije i općenito. Službeno je globalno predstavljen u Parizu 22. siječnja, no prije toga su ga imali prilike vidjeti posjetitelji sajma Consumer Electronics Show 2019 u Las Vegasu, a najavljen je krajem prosinca prošle godine na matičnom tržištu u Kini kao Honor V20.

Kod nas bi u prodaju trebao krenuti s prvim danima veljače, po preporučenoj cijeni od 4799 kuna za početni model sa šest gigabajta RAM-a i 128 GB memorije.

  • +10
Honor View 20 Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Već cijena ukazuje na to da je riječ o smartfonu koji odskače od dosadašnje prakse Huaweijeva podbrenda. Naime, Honor je dosad držao cijene svojih uređaja uglavnom ispod četiri tisuće kuna, čak i za smartfone namijenjene užoj nišnoj skupini (poput, primjerice, modela Play), što je bilo i očekivano za brend čija su primarna ciljana skupina mladi ljudi.

Modelom View 20 približili su se skupljoj konkurenciji, iako su i dalje značajno jeftiniji od tržišnih predvodnika poput Applea i Samsunga. Što nude zauzvrat, mogu li se s njima mjeriti i jesu li zadržali razmjerno povoljan omjer cijene i kvalitete? Pogledajmo.

Na recenziju je stigao model s osam GB RAM-a i 256 GB memorije, koji bi u maloprodaji trebao koštati 5399 kuna. Razmjerno velika količina ugrađene memorije čini se velikodušnom, ali treba imati na umu to kako ju nije moguće proširiti karticom microSD. View 20 ima značajke koje mogu biti potencijalni žderač memorije (pri čemu se ističe stražnja kamera s 48 megapiksela), a Samsung je već pomaknuo granice očekivanja ponudivši smartfone s 512 GB memorije.

Ipak, 256 GB nikako nije premalo. Vjerujem kako će većini korisnika biti i više nego dovoljno, pogotovo ako ste se navikli na puno manje. Ujedno to znači da ne morate birati hoćete li koristiti samo jednu ili dvije kartice SIM.

O glavnim značajkama Viewa 20 već sam pisao izvještavajući s globalnog predstavljanja. Kakav je u svakodnevnom korištenju? Evo dojmova nakon prvih nešto više od tjedan dana.

Krenimo od zaslona, na kojem više nema zubića. U Honoru su ga zamijeniti okruglim izrezom promjera 4,5 milimetara, smještenim u gornjem lijevom kutu, ispod kojeg se krije prednja kamera, dok su zvučnik slušalice pomaknuli na rub koji razdvaja metalni okvir i zaslon, a senzore na gornji brid.

Rezultat je LCD zaslon dijagonale 6,4 inča (16,2 centimetra) s omjerom u odnosu na kućište od 85,7 posto i FHD+ razlučivošću 2310 puta 1080 piksela. Pri svakodnevnom korištenju izrez je manje nametljivo rješenje od zubića i lako se na njega naviknuti, iako bi vas moglo zbunjivati to što na tom mjestu ne vidite prikaz podataka na kakve ste moguće navikli. Mene isprva jest, ali sam se brzo i bez posebnog napora prilagodio.

Izrez više dolazi do izražaja pri gledanju multimedijskih sadržaja (naročito pri svjetlijim scenama u filmovima i serijama), nešto manje pri igranju igara. Kao i zubić, moguće ga je softverski prikriti. No vjerujem da će većina potencijalnih problema lagano nestajati kako će se proizvođači aplikacija prilagođavati novom formatu. Čini se, naime, izglednim to da View 20 neće ostati jedini smartfon s ovakvim rješenjem.

Sam zaslon ponešto zaostaje za najboljim OLED izdanjima kakva koristi konkurencija, ali nipošto nije loš. Naprotiv. Slika je bistra, jasna i oštra, tek nešto slabija na kontrastu i svjetlini. U postavkama možete, između ostalog, namjestiti toplinu prikaza boja te uključiti ili isključiti značajku koja automatski smanjuje razlučivost radi štednje baterije, a nudi i podršku za HDR10.

Razmještaj tipki i utora na Viewu 20 ponešto je drukčiji od uobičajenog. Tipke za uključivanje i regulaciju jačine zvuka su, očekivano, u gornjoj polovici desnog brida, dok je ladica za dvije kartice nanoSIM gotovo pri vrhu lijevog. Po sredini donjeg brida je utor za USB-C, a s njegove desne strane je rešetka za zvučnik.

No na gornjem bridu lijevo je ugodno iznenađenje - 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice. View 20 vjerojatno će biti jedan od posljednjih novih modela smartfona koji će ga zadržati, pa imajte to u vidu ako vam je bitno ne zamarati se adapterom ili nabavkom bežičnih slušalica.

Na desnoj strani gornjeg brida nalaze se senzor ambijentalne rasvjete i infracrveni odašiljač, pomoću kojeg View 20 možete pretvoriti u daljinski upravljač za televizor.

Stražnja strana uređaja je... Pa, definitivno nešto drukčije. Laserski obrađena, prekrivena je slojem koji reagira na svjetlo tako da se čini kao da strelica ili slovo V putuju od vrha prema dolje kako pomičete uređaj. U sredini je boja svjetlija, pri rubovima tamnija.

Donekle podsjeća na reflektivne poleđine u boji na HTC-ovim uređajima, no dojam je drukčiji. Hoće li vam se svidjeti ili neće, pitanje je osobnih preferencija. Ali nema dvojbe oko toga kako ovakvo dizajnersko rješenje čini View 20 jedinstvenim i lako prepoznatljivim. Dok ga ne počnu kopirati, naravno.

Uz fantomski plavu (kako su nazvali boju uređaja koji recenziram), u ponudi je i model s fantomski crvenom te običnom crnom bojom.

Straga su, vodoravno u gornjem lijevom rubu, smještene dvije kamere i bljeskalica, dok je čitač otiska prsta posred gornje trećine stražnje plohe. Zašto nije ugrađen u zaslon? Po riječima predsjednika Honora Georgea Zhaoa, iskustvo korištenja te tehnologije još uvijek ne smatraju dovoljno dobrim pa su posegnuli za standardnim rješenjem. Slažem se s tom procjenom - čitač se pokazao kao brži i pouzdaniji od onih ugrađenih u zaslon koje sam imao prilike dosad isprobati.

Sa 75,4 milimetra širine i 8,1 milimetara debljine, View nije mali smartfon, ali ne mogu reći da je nezgrapan za rukovanje. Straga je blago zaobljen pa dobro leži u ruci, kvalitetno je balansiran, tipke je lako dohvatiti i koristiti, a nije ni pretjerano sklizak. Ipak, vrlo brzo sam ga strpao pod plastičnu zaštitnu masku s kojom je došao u paketu.

  • +15
Honor View 20 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Pod haubom je novi 7-nanomilimetarski osmojezgreni Kirin 980, radnog takta do 2,6 GHz, podržan desetojezgrenim grafičkim procesorom Mali-G76 i već spomenutih osam GB RAM-a. U pitanju je isti procesor kao i u nešto skupljem Huaweijevom modelu Mate 20 Pro, a čija je glavna zadaća - uz redovno funkcioniranje smartfona - podrška za značajke umjetne inteligencije, strojnog učenja i proširene stvarnosti.

Sa svim aplikacijama koje svakodnevno koristim nosio se odlično, kao i sa zahtjevnijima koje sam upogonio kako bih provjerio kako funkcionira pod jačim opterećenjem (poput primjerice Fortnitea). Ugrađeno hlađenje tekućinom - još nešto po čemu je View 20 specifičan - dobro obavlja posao: uređaj se niti u jednom trenutku nije ozbiljnije zagrijao, pa ni pri dugotrajnom korištenju.

U Honoru su svjesno odustali od utrke u broju kamera koje je moguće strpati u smartfon, koja bi mogla obilježiti dobar dio novih modela što ćemo ih imati prilike vidjeti ove godine. Umjesto toga, u glavnu su stražnju kameru ugradili novi Sonyjev senzor IMX586 s 48 megapiksela (otvor blende f/1.8), pridodali 3D kameru sa senzorom ToF (kratica za Time of Flight) i sve skupa podržali softverom za obradu slike, ojačanim umjetnom inteligencijom i nemalom procesorskom snagom.

Takva konfiguracija upućuje na zaključak kako se namjeravaju ozbiljnije upustiti u područje proširene i virtualne stvarnosti, što su dali naznačiti i tijekom predstavljanja u Parizu prikazavši nekoliko aplikacija u kojima je kamera korištena za, između ostalog, praćenje kretanja tijela korisnika i ubacivanje sadržaja proširene stvarnosti.

Potez je to koji ima rezona s obzirom na publiku kojoj se Honor obraća, ali nije bez rizika ima li se u vidu to kako proširena i virtualna stvarnost tek trebaju pokazati mogu li zaživjeti do punog potencijala. Dok se to ne dogodi, bit će važnije ono što možemo očekivati od smartfona.

A View 20 se nema čega stidjeti u tom segmentu. Lako ćete dobiti oštre i jasne fotografije s puno pojedinosti i uglavnom vjernim prikazom boja. Čak su i noćne fotografije prilično dobre. Stabilizacija slike je softverska, ne optička, ali dobro obavlja posao.

Osnovna postavka za snimanje je ona koja koristi 12 MP. Želite li snimati s 48 u načinu rada AI Clarity, morat ćete pristati na čekanje od nekoliko sekundi pri okidanju. Način rada koji koristi umjetnu inteligenciju pokušava prepoznati što snimate i prilagoditi postavke. View 20 u tom će režimu rada ponuditi fotografije koje izgledaju prirodno, bez naginjanja bilo kojem obliku ekstrema (poput, primjerice, preekspozicije).

Možete raditi portrete sa zamućenom pozadinom, zamijeniti pozadinu vizualnim efektima te snimati video razlučivosti do 1080 p na 60 sličica u sekundi ili 4K na 30 sličica u sekundi, kao i usporene snimke na 120, 240 i 960 sličica u sekundi.

Prednja kamera (25 MP, f/2.0 ) također je podjednako dobra u uvjetima dobre i slabije rasvjete, iako se ne može mjeriti sa stražnjom.

Baterija kapaciteta 4000 mAh je izvrsna. Izgurala bi cijeli dan korištenja bez problema, a često bi u njoj ostalo dovoljno energije i za dobar dio idućeg dana.

Punjenje je također brzo: od nule do sto posto doći ćete za oko sat i 15 minuta (uz uključen zrakoplovni način rada). Pola kapaciteta popunit će za oko 30 minuta. Nažalost, nema podrške za bežično punjenje.

Što se softvera tiče, View 20 pogoni operativni sustav Android 9.0 sa sučeljem Magic UI 2.0, inačicom softvera EMUI korištenog u Huaweijevim smartfonima.

Dolazi s ponešto predinstaliranih aplikacija koje nećete nužno trebati (Amazon, Booking), setom potencijalno više-manje korisnih alata (Mi Remote za daljinski upravljač, svjetiljka, kompas, kalkulator, zrcalo i drugi), nekoliko Huaweijevih aplikacija (Zdravlje prati vaše zdravstveno stanje, HiCare održava mobitel u optimalnom stanju, App Gallery vodi na trgovinu aplikacijama), kao i dupliciranim aplikacijama. Moglo bi ih biti i manje, ali s obzirom na raspoloživu količinu ugrađene memorije, to nije naročito velik problem.

Ladicu s aplikacijama moguće je uključiti u postavkama. Potegnete li prstom po početnom zaslonu s lijeve strane na desno, dobit ćete brz pristup svom Google Feedu. Kao i na drugim Honorovim uređajima, tu je i aplikacija Glazbena zabava, pomoću koje možete dijeliti glazbu na više smartfona odjednom.

Softver radi glatko, bez vidljivih zastoja ili problema. Aplikacije se brzo otvaraju te dobro podnosi obavljanje više zadaća usporedno.

Zvučnik nije stereo, ali je glasan, ne iskrivljuje zvuk pretjerano pri maksimalnom pojačanju i nudi neuobičajeno dobre basove, barem za kategoriju smartfona.

Trebate li kupiti Honor View 20?

View 20 je dobro zaokružen pametni telefon koji se može mjeriti s najboljima. U prilog mu idu jako dobra kamera sa zanimljivim naprednim značajkama, brz i moćan procesor, obilje memorije, solidan zaslon i nesvakidašnji izgled, a pridodat ću i to što je zadržan 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice te podršku za dvije kartice SIM. Nije bez nedostataka (recimo, nije službeno certificiran kao vodootporan, zvučnik nije stereo i tome slično), ali vjerujem kako ćete teško trenutno naći bolji omjer cijene i kvalitete.

Honor View 20 - ključne specifikacije

Dimenzije: 156,9 puta 75,4 puta 8,1 milimetar

Težina: 180 grama

Zaslon: 6,4 inča (16,2 cm) IPS LCD, FHD+ (1080 puta 2310 piksela, 398 ppi)

Procesori: osmojezgreni Hisilicon Kirin 980 (7 nm) do 2,6 GHz; Mali-G76 MP10

RAM: šest ili osam GB

Memorija: 128/256 GB

Kamere:

  • stražnja: 48 MP, f/1.8, PDAF + ToF 3D stereo kamera, senzor dubine; LED bljeskalica, panorama, HDR, video do 2160 p pri 30 sličica u sekundi
  • prednja: 25 MP, f/2.0, 1.080 p pri 30 sličica u sekundi

Baterija: 4000 mAh, Li-Po, nezamjenjiva

Povezivanje: USB-C 3.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, hotspot, 4G/LTE, Bluetooth 5.0, NFC, USB On-The-Go

Senzori i ostalo: čitač otiska prsta, prepoznavanje lica, brzinomjer, žiroskop, kompas, blizina; A-GPS; dual SIM

Operativni sustav: Android 9.0 Pie, Magic UI 2

Boje: crna, plava, crvena

Cijena: 4799 kuna (6 GB/128 GB), 5399 kuna (8 GB/256 GB) - preporučene cijene

Ustupio: Honor