GLOBALNA PREMIJERA

Honor View20 - u ruke nam je došao svježe predstavljeni smartfon nesvakidašnjeg izgleda

23.01.2019 u 09:48

Bionic
Reading

Kineski proizvođač ponudio je perjanicu s kojom se želi natjecati s najboljima u svijetu pametnih telefona, kako performansama tako i cijenom

Honor, brend kineskog proizvođača Huaweija namijenjen prvenstveno mlađim ljudima, održao je u Parizu globalnu premijeru svog top modela za ovu godinu.

Nakon kineske premijere i nastupa na sajmu Consumer Electronics Show 2019, Honor View20 predstavljen je i pred punom koncertnom dvoranom Salle Pleyel u 8. arondismanu glavnog grada Francuske, koja datira još iz 1927. godine.

Nova perjanica bila je dijelom ukupne ponude noviteta - tu su se našla još i nova izdanja pametnih satova i narukvica te bežične slušalice, a kineska je tvrtka ujedno ponešto promijenila i vizualni identitet. Krenimo redom od najzanimljivijeg uređaja.

  • +22
Bili smo na predstavljanju Honora View20, evo kako je bilo Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Prvo što ćete primijetiti kod modela Honor View20 njegov je nesvakidašnji izgled. Na LCD zaslonu dijagonale 6,4 inča (16,2 centimetra; razlučivost 2310 puta 1080 piksela; omjer zaslona i kućišta 91,8 posto) više nema zubića - zamijenio ga je okrugli izrez promjera 4,5 milimetra u gornjem lijevom kutu. Trebalo mi je tek nekoliko minuta kako bih se naviknuo na njega.

Stražnji dio uređaja izrađen je tako da izgleda kao da se prelijeva tako da slovo V ide od vrha prema dnu kako ga okrećete pod svjetlom. Ploha od mješavine teksture metala i stakla izrađena je korištenjem nanolitografiju za stvaranje nanostrukture. Izgleda neobično, ali ne i neprivlačno.

S 8,1 milimetra debljine nije među najtanjim smartfonima, kao što ni sa 180 grama nije među najlakšima. No, dobro leži u ruci i, barem na prvu loptu, čini se kako je dobro ergonomski riješen.

Predsjednik Honora George Zhao kao glavne je prednosti tijekom predstavljanja istaknuo stražnju kameru opremljenu Sonyjevim senzorom IMX586 sa 48 megapiksela, CMOS-om veličine pola inča i Quad Bayerovom konfiguracijom s 1,6 μm piksela, prednju kameru s 25 MP, sedamnanometarski čipset Kirin 980, Wi-Fi s trostrukom antenom te umjetnu inteligenciju koja prožima više aspekata ovog uređaja.

Stražnja kamera, između ostalog, istovremeno snima nekoliko 48-megapikselnih fotografija te ih kombinira kako bi stvorila jednu 48-megapikselnu fotografiju. Za optimizaciju je zadužen algoritam na dvostrukom NPU na Kirinu 980.

No, straga je i 3D kamera koja prikuplja informacije o oblicima objekata na temelju TOF (time-of-flight) svjetlosnih signala kako bi omogućila dubinsko očitavanje, praćenje skeleta i snimanje pokreta u stvarnom vremenu. Zahvaljujući tome Honor View20 može postati igraća konzola s kontrolom pokreta za igranje 3D igara ili igranje s digitalnom pomoćnicom YoYom, koja tako može pratiti, recimo, vaše plesne pokrete.

Zasad podržava igre kao što su Fancy Skiing i Fancy Darts, ali Zhao je najavio kako će Honor razvojnim programerima otvoriti pristup svom računalnom kodu kako bi potaknuo izradu više sadržaja za njihovu 3D platformu. Uz to će prepoznati i stotinjak vrsta hrane te vam reći koliko kalorija ima jabuka ili mandarina koju gledate na zaslonu, kao i prepoznati više od 300 znamenitosti i 100 tisuća slika.

Što se ostalih karakteristika tiče, valja izdvoji bateriju kapaciteta 4.000 mAh i sustav hlađenja tekućinom.

Zhao je naglasio kako tvrtka kojoj je na čelu namjerava postati globalno najpopularniji brend pametnih telefona među mladima. Prema podacima koje je iznio, Honor je među prvih pet brendova i više država svijeta, među kojima su Češka, Francuska, Italija, Njemačka i Velika Britanija.

Predstavljen je i poseban model Viewa20, osmišljen u suradnji s talijanskom modnom markom Moschino, uz koji dolazi reljefna maska s medvjedićem, prepoznatljivim zaštitinim znakom te tvrtke. Uz Moschino, Honor će surađivati i s dizajnericom Vivienne Tam.

Drugi adut na kojeg u Honoru računaju u pridobivanju mladih kupaca je suradnja s tvrtkom Epic Games. Njihov popularni naslov Fortnite tako će uskoro dobiti izdanje s prikazom 60 sličica u sekundi (FPS) za mobitele, a View20 bit će jedan od prvih koji će ga ponuditi. Osim toga, Honor i Epic Games počeli su zajednički raditi na optimizaciji odabranih Honorovih uređaja za Unreal 4 Engine.

U Parizu smo imali prilike vidjeti izdanja novih pametnih satova Magic i Dream koja bi trebala moći pratiti rad vašeg srca u stvarnom vremenu, prepoznati kojim stilom plivate i izdržati tjedan dana rada bez punjenja. Magic dolazi u crnoj, tamno plavoj i srebrnoj, a Dream u koralno roza i boji breskve. Početna cijena je 179 eura, zasad nije poznato koliko će koštati u Hrvatskoj.

Narukvica Band 4, koja također može pratiti rad srca, trebala bi moći raditi bez punjenja punih 14 dana. Cijena joj je 69 eura.

Najavljene su i bežične slušalice FlyPods, po cijeni od 99 eura, ali nisu bile prikazane u demo sobi.

Honor View20 u prodaju kreće od veljače ove godine. Bit će dostupan u crnoj i plavoj boji u redovnom izdanju te fantomsko plavoj i fantomsko crvenoj u izdanju osmišljenom u suradnji s Moschinom.

Cijena za osnovni model (šest gigabajta RAM-a, 128 GB memorije) je 569 eura. Kod nas će cijene ovisiti o tome gdje ga kupujete, ali okvirno bi se trebale kretati oko 4.799 kuna za model sa šest GB RAM-a i 128 GB memorije, odnosno 5.399 kuna za model s osam GB RAM-a i 256 GB memorije.